Sandra Finér, Director Engineering & Maintenance, Volvo GTO Umeå, Mona Edström Frohm, VP (Platschef) Volvo GTO Umeå.

Dec 8, 2017

Volvo satsar 32 miljoner på svenskt Pilot Plant


För två år sedan gick startskottet för Volvo Cab Competence Center vid hyttfabriken i Umeå. Nu invigs Pilot Plant där ny produktionsteknologi och nya produkter ska testas.

 Nu tas nästa steg i utvecklingen av kompetenscentret med ett nytt, högteknologiskt Pilot Plant, en investering på 32 miljoner kronor, i hyttfabriken i Umeå.

-Volvo Cab Competence Center i Umeå ska stödja utvecklingen av nya produktkoncept och tillverkningsteknologier och stärka Volvokoncernens förmåga att tillverka framtidens lastbilshytter på ett rationellt sätt och med högsta kvalitet, säger Mona Edström Frohm, platschef på Umeåfabriken. Vårt nya Pilot Plant kommer att vara en viktig del i detta arbete.

Pilot plant för nya teknologier
Ett Pilot Plant är ett förkommersiellt produktionssystem som använder ny produktionsteknologi och kan producera små volymer av nya teknologibaserade produkter. Syftet är att bygga kompetens om den nya tekniken men även skapa förutsättningar för samarbete över hela Volvokoncernen.

-Under 2017 har medarbetare från Umeåfabriken supporterat Volvofabriker i Brasilien, Thailand, Ryssland, USA och Tuve Sverige, säger Mona Edström Frohm. Men de kommer också till oss för att lära. Pilot Plant skapar nya möjligheter för utbyte och utveckling vilket känns fantastiskt roligt.

Hög kompetens i Umeå
Umeåfabrikens Pilot Plant blir en naturlig mötesplats mellan teknik, forskning och tillverkning. Det nära samarbetet med Umeå universitet och nyckelleverantörer lokalt och globalt, stärker fabriken och kompetenscentret ytterligare.

-Vi strävar efter ett kontinuerligt och långsiktigt kompetensutbyte med såväl universitet som nyckelleverantörer. Ett utbyte som vässar våra kompetenser ytterligare säger Mona Edström Frohm. Att det finns kompetens i världsklass lokalt i regionen är i detta perspektiv viktigt och främjar såväl Volvokoncernens som regionens utveckling.

Västerbottens Landshövding klippte bandet
Vid torsdagens invigning av det nya Pilot plant, som lockade ett 100-tal inbjudna gäster från Umeåregionen och Volvokoncernen, var det landshövding Magdalena Andersson som klippte bandet.

Magdalena Andersson , Landshövding Västerbottens Län, Mona Edström Frohm, VP (Platschef) Volvo GTO Umeå.

Under invigningen fick gästerna se den nya robotlinen och ta del av ett flertal pågående teknik- och utvecklingsprojekt inom Volvo Cab Competence Center, till exempel ”Den virituella tvillingfabriken”, ”Smarta textilier” och ”Realtids-automatiserat system för kvalitetsinspektion av målade hytter via Big data analys”.

Valery Le Goff, VP Manufacturing Engineering, Volvo GTO Europe & Brazil, Magdalena Andersson, Landshövding Västerbotten, Sandra Finér Director Engineering & Maintenance, Volvo GTO Umeå, Mona Edström Frohm, VP Volvo GTO Umeå.

Volvokoncernens hyttfabrik i Umeå är ett globalt Volvo Cab Competence Center och har spetskompetens, avancerad teknik och kunnig personal inom samtliga kärnområden för tillverkning av lastbilshytter; pressning, hyttsammansättning och ytbehandling (måleri). I kompetenscentret i Umeå ingår även Pilot Plant som ska testa och verifiera produkt och process som ingår i dessa tre områden.

Fabriken i Umeå är även introduktionsfabrik, dvs den fabrik som är först med serieproduktion av nya produkter inom Volvos tunga lastbilssegment och har som uppdrag att bistå andra fabriker och enheter inom Volvokoncernen med kunnande och tekniskt stöd i introduktion och tillverkningsfrågor.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT