Oct 17, 2016

Volvo investerar 435 miljoner kronor i en ny fabrik i Umeå


Den 3000 kvadratmeter stora byggnaden fylls med världsledande teknologi och blir den mest miljöanpassade anläggningen inom fordonsindustrin.

Det var i fredags den 14 oktober som Volvokoncernens styrelse beslutade om en investering om 435 miljoner konor i Umeåfabriken.

På måndagen offentliggjordes planerna under en presskonferens. Affärsliv24 har rapporterat.

– Jag är oerhört glad och stolt över den här investeringen. Den är ett erkännande för det goda arbetet vi gör här i Umeå – och ett bevis för att Volvos ledning och styrelse tycker att den här fabriken är viktig, säger Mona Edström Frohm, platschef på Volvo Lastvagnar i Umeå, till tidningen.

Hon menar att satsningen också stärker enhetens roll som Volvo Cab Competence Center.

Investeringen sker i måleriet och innebär en ny linje för ytbehandling – förbehandling och elektrodopp. För att få plats med den nya produktionsutrustningen ska en befintlig byggnad med kontor och omklädningsrum rivas och ersättas med en modern tillbyggnad. Den nya byggnaden blir ca 3000 kvadratmeter och rivningen av den gamla byggnaden inleds så snart som möjligt.

Processutrustning ska installeras senhösten 2017 och hela anläggningen ska vara klar senhösten 2018.

Enligt Mona Edström Frohm är satsningen en stor miljöinvestering. Dels minskar driftskostnaden för den nya anläggningen med 10 procent då det gäller materialförbrukning, och med 25 procent när det gäller minskade underhållskostnader och ökad energieffektivitet.

Den nya byggnaden kommer att värmas upp av värmeåtervinning, där själva processen ger värme åt lokalen. Processen blir också en så kallad closed loop, det vill säga en sluten process där processvattnet renas och återvinns.

– Den nya linjen har världsledande teknologi – med den kommer hela ytbehandlingsprocessen vara en av världens modernaste teknologier och den mest miljöanpassade inom fordonsindustrin, förklarar säger Mona Edström Frohm.

Den nya ytbehandlingslinjen ersätter utrustning installerad 1996.

Foto: Volvo Lastvagnar.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT