Volvo XC60. Foto: Volvo Cars.

Dec 22, 2020

Volvo Cars köper bilhandelskedja


Vill skapa en bilhandelsjätte där onlinehandeln bättre samordnas med den fysiska handeln.

Konkurrensverket har godkänt Volvo Cars förvärv av Upplands Motor. Som tidigare tillkännagetts avser Volvo Cars att bilda en helägd återförsäljarverksamhet för att testa nya affärsmodeller där Volvokunder lätt kan röra sig mellan fysiska möten och digitala interaktioner. I november sa Volvo Cars upp återförsäljaravtalet med Volvohandlaren Bilia.

Volvo Cars ska modernisera och uppgradera det sätt som kunderna köper, leasar, prenumererar på och servar sina bilar i Sverige. Ett viktigt steg på väg mot målet är att skapa en egen återförsäljarverksamhet vid sidan av det befintliga återförsäljarnätverket. Där kan Volvo Cars testa och leda en teknologiledd omvandling av kundupplevelse och affärsmodell på sin hemmamarknad.

-De digitala och fysiska platserna som våra kunder besöker när de köper, leasar, prenumererar på eller servar sin Volvo ska hänga ihop och sätta kunden i fokus. Det är vi som ska röra oss runt våra kunder, inte tvärtom. Volvo Cars planerar att använda verksamheten som en förebild för hela landet, i ett pågående förändringsarbete tillsammans med sina befintliga återförsäljare i hela Sverige, säger Volvo Car Sveriges vd Jon Wakefield.

Volvokunder kommer att lätt kunna röra sig mellan fysiska möten och digitala interaktioner, och genomföra mycket av köpprocessen online. Samtidigt vidareutvecklas möjligheten att besöka en återförsäljare för en personlig kontakt när kunderna önskar.

Den 7 september meddelade Volvo Car avsikten att köpa återförsäljaren Upplands Motor samt ett komplett övertagande av återförsäljaren Bra Bil i syfte att skapa en egen återförsäljare med Volvo Bil, Volvo Cars egen återförsäljare. Godkännandet från Konkurrensverket innebär att köpet av Upplands Motor nu kan slutföras och att ett långsiktigt utvecklingsarbete tar vid för att hitta formerna för hur en ny verksamhet kan komma att se ut.

Under tiden kommer den välfungerande affärsverksamheten på Upplands Motor, Bra Bil och Volvo Bil att pågå som vanligt, utan påverkan på kunder eller anställd personal.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT