Flygbild över ViskoTeepaks fabrik Hangö Finland

ViskoTeepaks fabrik i Hangö, Finland.

Apr 14, 2021

ViskoTeepak väljer övervakninglösning från SPM Instrument


Efter några års användning av handhållen mätutrustning valde ViskoTeepak ett nytt trådlöst onlinesystem för att övervaka produktionskritisk utrustning.

De aktuella fläktarna är placerade på en svåråtkomlig plats, särskilt under den bistra finska vintern, och det nya systemet gör övervakning och insamling av vibrationsdata både säkrare och enklare än tidigare.

ViskoTeepak, en av världens ledande tillverkare av fjälster av cellulosa, fiber och plast för livsmedelsindustrin, har investerat i onlineövervakning vid sin fabrik i Hangö, Finland. Sedan september 2020 övervakar ett antal trådlösa Airius-vibrationsgivare från SPM Instrument driftskonditionen på produktionskritiska fläktar både inomhus och utomhus i produktionsanläggningen. En kompakt och robust design med IP-klass 69 och energibesparande kommunikation via Wi-Fi gör Airius perfekt för fjärrövervakning av typisk produktionsutrustning som pumpar och fläktar. Installationen genomfördes gemensamt av SPM Finland och ViskoTeepak.

ViskoTeepak och SPM Finland har ett långvarigt samarbete. Företaget köpte sin första utrustning för tillståndskontroll från SPM redan på 1990-talet. Sedan 2017 har produktionsanläggningen för fiberfjälster i Hangö använt det handhållna instrumentet Leonova Diamond för övervakning av roterande maskiner. Detta i kombination med analys- och diagnosprogramvaran Condmaster Ruby 2020 och den nya trådlösa onlineövervakningen med Airius gör att anläggningen idag står väl rustad för prediktivt underhåll.

Leif Björck, Supervisor Mechanical Maintenance på ViskoTeepak, kommenterar:

-Vi har den mest kritiska utrustningen utomhus på taken, och på vintern är det svårt och osäkert att göra mätningar på dem med handhållna instrument. Som långvariga användare av SPM-mätsystem var det naturligt att gå vidare med det nya trådlösa onlinesystemet. Installationen av både sensorerna och systemet gick smidigt och SPM Instruments expertis och utbildning var bra.

Med sju produktions- och konverteringsanläggningar och fem försäljningskontor över hela världen har ViskoTeepak cirka 1100 anställda. Med det största partnernätverket i förpackningsvärlden finns ViskoTeepak representerat i nästan 100 länder.

SPM Instrument AB levererar lösningar inom tillståndskontroll. Huvudkontoret ligger i Strängnäs, ca 60 minuter från Stockholm. Här ligger också forskning och utveckling, produktionsanläggning, marknadssupport och SPM Academy. Koncernen SPM har ungefär 200 anställda, varav ca 80 arbetar på huvudkontoret. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT