Aletta Csapo, student inom naturvetenskap vid universitetet i Cambridge

Mar 28, 2017

Vinnarna till ABB:s stipendium för unga forskare inom teknik


I samband med Utställningen Unga Forskare på Tekniska museet i Stockholm den 27 mars delade ABB tillsammans med Unga Forskare ut stipendiet The ABB and Young Scientists Scholarship. Två studenter får chansen att utveckla sitt eget forskningsprojekt på ABB.

Fredrik Löfgren, civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet, och Aletta Csapo, student inom naturvetenskap vid universitetet i Cambridge, tilldelas stipendium och får möjlighet att ta sin egen forskning vidare. Under åtta veckor i sommar får de tillgång till stöd och resurser för att forska inom områdena Smart Robotic och Smart Energy hos ABB.

”Vi instiftade ’The ABB and Young Scientists Scholarship’ för att ge studenter på universitet eller högskolor en unik möjlighet att fördjupa sina kunskaper och sitt intresse inom naturvetenskap och teknik. Projektet är ett sätt att visa på bredden av vår forskning och få unga att intressera sig för vetenskapligt arbete, säger Helena Malmqvist, ansvarig för ABB:s externa forskningssamarbeten i Sverige.

”Förra sommaren jobbade jag hos ABB:s enhet Robotics efter att blivit utsedd till Årets Teknolog. Jag utvecklade kalibreringsrutiner av handkameror till den samarbetande roboten YuMi. Nu får jag komma tillbaka och kan fortsätta arbetet. Samtidigt får jag möjlighet att utveckla mina egna robotar”, säger Fredrik Löfgren, civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings universitet.

”Forskningsstipendiet vid ABB ger mig möjlighet delta i ledande forskning inom ett ämne som jag brinner starkt för. Jag har tidigare deltagit i akademisk forskning och jag tror därför att det kommer vara mycket givande för min framtida yrkesplan att testa den industriella sidan och jämföra dessa”, säger Aletta Csapo, student inom naturvetenskap vid University of Cambridge.

Vinnarna utsågs av en jury som består av representanter från ABB:s forskningsenhet Corporate Research och Unga Forskare. Priset delades ut av Sina Vosough, chef för Technology Consulting på ABB Sverige.

Motivering Fredrik Löfgren
”Med klockrena meriter och en enorm passion för sitt område imponerar stipendiaten på juryn. Ett starkt personligt engagemang inom ett relevant område för ABB lyser tydligt igenom ansökan. Med stora
specialkunskaper och ett entreprenöriellt driv tror vi att stipendiaten kan förvalta det här stipendiet på ett väldigt spännande sätt.” 

Motivering Aletta Csapo
”Med enastående målmedvetenhet och stor passion för forskning sticker den här stipendiaten ut i
juryns ögon och vi är otroligt imponerade över vad stipendiaten åstadkommit trots sin ringa ålder. ABB ser fram emot att få bli en del av den här personens fortsatta resa och bidra till ett fördjupat intresse inom tillämpad forskning.”

Stipendiet ger studenter vid en grundutbildning på universitet och högskolor, som också är medlemmar i Unga Forskare, möjlighet att genomföra sitt eget forskningsprojekt vid ABB Corporate Research. I professionell miljö och med stöd av forskare på ABB får studenterna under sommaruppehållet på åtta veckor insikt och kunskap i hela forskningsprocessen med en detaljerad forskningsplan, från planering till avslut.

Utställningen Unga Forskare 
Den 30 mars koras vinnarna i Sveriges största tävling för vetenskapliga gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor som omfattar bland annat resestipendier till världens största vetenskapliga utställningar och tävlingar för unga, exempelvis Intel ISEF i USA. Johan Söderström, vd för ABB i Sverige, är årets prisutdelare.

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 50 medlemsföreningar som organiserar 3500 medlemmar. Förbundet driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.

abbLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117