Foto: Bredda Bilden/Jonas Bilberg.

Dec 10, 2019

Vilka krav och förväntningar har tekniker och ingenjörer på chefer när de söker jobb?


Så kan du undvika att jobbkandidaten väljer en annan arbetsgivare eller kanske en konkurrent.

I en ny rapport från rekryteringsföretaget TNG Tech presenteras ett omfattande statistikunderlag kring arbetssökande inom teknik, industri, produktion, logistik och inköp. Rapporten visar vad arbetssökande inom branschen förväntar sig från den chef som ansvarar för rekryteringen. Det handlar om allt från bemötande under anställningsintervjun till hur mycket återkoppling man förväntar sig under processens gång.

Enligt Pär Johansson, affärsområdesansvarig för TNG Tech, ligger siffrorna i linje med hans egna erfarenheter:

– Arbetssökande inom teknik och industri förväntar sig idag en transparent process med snabb återkoppling från det rekryterande företaget. Med tanke på rådande kompetensbrist är det därmed viktigare än någonsin att chefer prioriterar sin rekrytering och ger kandidater det bemötande de förväntar sig. Annars riskerar man att tappa dem – i värsta fall till en konkurrent.

Här är tech-kandidaternas fem främsta krav på rekryterande chefer 2019:

1. Ge snabbt besked om avslag
89 % vill få besked så snart som möjligt när de inte är aktuella för ett jobb de sökt.

2. Erbjud fördomsfri ansökan
88 % söker gärna jobb där deras och alla andras ansökningar hanteras fördomsfritt, objektivt och anonymt.

3. Prioritera rekryteringen
86 % upplever att rekrytering ofta eller alltid tar för lång tid.

4. Återkoppla löpande
64 % vill ha insyn i allt som sker i processen och hanteringen av deras ansökan (om ansökan är läst, när det är dags för intervju, avslag, etc.)

5. Var påläst
56 % uppger att de varit med om att chefen inte varit påläst om deras CV under anställningsintervjun. 

Om undersökningen

1 578 anonyma jobbsökare deltog i undersökningen, som genomfördes under våren 2019. Metoden var kvantitativ och undersökningen utfördes digitalt via ett enkätformulär. Samtliga respondenter svarade anonymt.

Respondenterna kom från plattformar som Careerbuilder, Blocket Jobb, StepStone, Arbetsförmedlingen, Linkedin, Facebook och CS-jobb med flera och motsvarar ett representativt och slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som IT, teknik, ekonomi, finans, kundtjänst, marknad, försäljning, inköp, logistik och HR. Ladda ner rapporten i sin helhet här.

TNG Tech är specialist på teknik- och ingenjörsrekrytering samt interim och rekryterar ingenjörer och tekniker eller hyr ut konsulter inom tre områden – Engineering, Production och Supply Chain Management. TNG Techs rekrytering sker fördomsfritt med grund i fakta, vetenskap och metod i fokus. Genom kompetensbaserade och mätbara processer hittar företaget talanger som bidrar till mångfald, innovation och bidrar till en hållbar och lönsam verksamhet.

TNGLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT