Annons

Tomas Östvik, Adam Söderlund och Laszlo Kern.

Jun 8, 2021

Växande industri tänkte utanför boxen - hittade innovativ lösning


"Vi behövde hitta en hållbar lösning med mindre underhåll".

Lugnets plantskola ligger i framkant med automatiserade processer inom sin bransch. De arbetar för en fossilfri produktion och med den nya innovativa lösningen med vridenheten från SCHUNK blev packprocessen mer effektiv och driftsäker. Plantskolan i Häggeby, Bålsta levererar 20 miljoner plantor per år.

”Vi behövde hitta en hållbar lösning med en säkrare process och med mindre underhåll, vilket vridenheten SRM från SCHUNK hjälper oss med, säger underhållstekniker Adam Söderlund, Lugnets plantskola"

Lugnets plantskola tillhör Svenska Skogsplantor som är ett affärsområde inom SveaSkog som är Sveriges största skogsägare. 2003 införlivades Svenska Skogsplantor i SveaSkogs koncern. Lugnets plantskola har 15 heltidsanställa och upp till 20 anställda under sommaren. På plantskolan odlas mest tall och gran.

Marcus Johansson, platschef på LP berättade att sommaren 2020 stod det nya stora växthuset på ca 5000 kvm klart.”Vi har elektroniskt styrda gardiner och automatiserade bevattningsramper som kontinuerligt väger plantorna och signalerar när det är dags att vattna. Odlingen kan bevakas och styras digitalt vilket gör att vi får en effektivare process och odling" säger Marcus Johansson.


Marcus Johansson Platschef Lugnets plantskola.

Tänkte utanför boxen med SCHUNKS SRM 

När LP behövt se över sina komponenter har ETAB Industriautomation med Laszlo Kern, säljare ETAB i spetsen kontaktats. Samarbetet började redan 2015, sedan dess har Laszlo och hans kollega Tomas Östvik på ETAB haft kontinuerlig kontakt med plantskolan.

”Vi har en löpande dialog tillsammans med Adam för att titta på förbättringar i verksamheten och passande val av komponenter säger Laszlo”.

LP behövde hjälp för att hitta en hållbarare lösning till packprocessen. Behovet var något som kunde hålla kartongen öppen så att den inte viks ihop när plantorna skjuts in. Då kläcktes ideén att använda sig av SCHUNKs vridenhet SRM25. På vridenheten har en ”gaffel” monterats som agerar som ett stöd när kartongen har lyfts upp ifrån vikt läge. Rotationen på SCHUNKs SRM vridenhet är i detta fall från 0° till 90°. Detta gör att lyftfixturen kan gå ned till kartongen utan att gaffeln går i innan den lyfts upp.

”Vi är såklart tacksamma att Laszlo tänkte utanför boxen och föreslog vår vridenhet vilken var ett ypperligt sätt att visa på möjligheter bara man är innovativ", säger Roger Cronholm, SCHUNK.

Läs mer om SRM 


Roger Cronholm och Daniel Lutzov.

Laszlo Kern, säljare ETAB och Daniel Lutzov, teknisk support på SCHUNK tog fram en passande storlek tillsammans vilket visar på bra samarbete vilket krävs för att hitta en enkel och effektiv process.
”Vridenheten från SCHUNK har gett färre oplanerade stopp, säkrare process och som kräver mindre underhåll vilket är viktigt och då kan jag fokusera på annat säger Adam”
Daniel och Roger håller med och säger att det är spännande att se vår produkt på plats hos kund. SCHUNK är ledande inom gripsystem och spännteknik och detta projekt visar att SCHUNKs produkter går att implementera i många olika branscher.


”Vi jobbar hela tiden för att hitta enklare och effektiviserade processer som kan automatiseras säger Adam”som skyndar iväg för att ta tag i dagens övriga arbetsuppgifter som innefattar allt från rörarbeten till att svetsa bevattningsfixturer.

Packningsprocess med SRM från Schunk

SRMLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117