May 28, 2021

Smarta robotar skapar smart industri - digitalt event 27 maj


Oavsett om du är mitt inne i din automationsresa eller bara i tanken, så finns mycket att hämta under det digitala roboteventet den 27 maj. 14 namnkunniga inspiratörer delar med sig.

Det är många saker som gör smart industri smart. Men hur man än vrider och vänder på begreppet kommer man aldrig runt robotarna.

De är och har länge varit en självklar del i en utvecklande industri och tillverkningsprocess. Nu har roboten dessutom flyttat ut ur sina burar och in i "finrummet" och får jobba tillsammans med människor.

Bland annat om denna nya generation robotar (och nästa), som vi lite slarvigt kallar kollaborativa, ska en namnkunnig skara experter diskutera, berätta och debattera om i det SIS-styrda eventet Välkommen Robot som arrangeras 27 maj.

Digitalt, förstås.

Oavsett om man är mitt inne i sin automationsresa, har en väl utbyggd automationsstrategi eller ännu bara tänkt tanken att införa automation med robot i sin verksamhet, finns det all anledning att delta på eventet "Välkommen Robot" i maj.

– Det finns ett väldigt tydligt behov av ett event av det här slaget nu, säger Ann-Sofie Sjöblom, projektledare på SIS. Den tekniska utvecklingen på det här området är så snabb och vi ser ett stort behov av att förstå vad som är möjligt idag.

– Vi riktar oss brett, men det finns många som ännu inte börjat sin automationsresa, eller börjat titta lite på lösningar, hört talas om kollaborativa robotapplikationer men vill veta vad som är möjligt idag; hur ska jag gå vidare, vad finns det för hjälpa att få, vad ska man ta ställning till, vad har andra gjort och så vidare. Kunskapsspridning är alltså viktigt den här dagen och vi har många case att berätta om.

Ann-Sofie Sjöblom, SIS. Foto: SIS.

Ann-Sofie tillhör panelen som samlar inte mindre än 14 namnkunniga talare som ska tala om och kring robotar under temat samspelet mellan robot och människa. Hon stöttar också moderatorn Lydia Capolicchio i det livesända eventet där gästerna har tillfälle att interagera med panelen.

– Eftersom det görs corona-säkert är inte alla talare samlade i studion utan deltar på olika sätt. Några finns i studion, men de flesta via länk. Precis som gästerna, som för övrigt redan nu är många och blir alltfler. Hur många som helst kan förstås vara med digitalt.

För Ann-Sofie står alltid säkerhet och standarder på agendan och det är också hennes ämne när det blir dags.

– Jag ska göra en standard-spaning, säger hon. Berätta om det som är på gång hos oss när det gäller robotar, men också kopplat till maskinsäkerhet lite bredare; vad som kan knyta an till robotikområdet, vad som finns inom AI och maskinsäkerhet generellt. Förklara vilka verktyg som finns när det gäller standarder.

Fjärde robotrevolutionen

Bland övriga talare finns Johan Frisk på OpiFlex, som kommit långt med flexibla robotlösningar och verkligen släppt ut de stora robotarna ur sin fångenskap i burarna, gjort dem mobila och lätthanterliga för att göra insatser där de för stunden behövs i produktionen.

– Den här lösningen har vi haft en tid nu och den innebär ju ett språng framåt i den tredje robotrevolutionen med hög mix, låg volym.

– Men det vi har framför oss är nästa steg i det jag vill påstå är den fjärde robotrevolutionen, och det händer mycket spännande saker just nu, säger Johan Frisk som kommer att hålla ett inspirerande föredrag om vad vi kan vänta oss framåt.

– I den fjärde robotrevolutionen ska vi med smarta sensorer och smarta algoritmer samt adaptiva gripdon få robotarna att ta egna beslut utan extra input med målet att gå förbi batch size one-tillverkning till serial size one-tillverkning inom ett antal applikationer, det vill säga full mass-custumization.

Han understryker att det inte handlar om artificiell intelligens utan "bara" smarta sensorer och smarta algoritmer.

OpiFlex flexibla robotlösningar i en skarp applikatione. Här assisterar roboten en skärande bearbetningsmaskin från Mazak. Foto: OpiFlex.

– Du behöver inte ge roboten några instruktioner alls om vilka artiklar det gäller, utan lägger bara olika detaljer i en hög mixat, så löser roboten problemet helt utan att man tidigare förberett roboten för detaljerna.

Johan Frisk är inblandad i flera projekt för att utveckla robotstödda produktionslösningar av det här slaget, bland annat forskningsprojekt kring just den fjärde robotrevolutionen, där flera stora OEM:er, universitet med flera aktörer är inblandade.

– Fjärde robotrevolutionen innebär att vi med mass-custumization kan gå över till robot-pooler, där robotarna kan delas fritt för maximalt utnyttjande inom eller mellan fabriker och de förstår själva vad de ska göra och kan också få information från övergripande produktionssystem.

– Vi jobbar just nu i två projekt kring det här; ett mot livsmedelsindustrin och ett mot tillverkande industri.

Johan Frisk ser fram emot eventet i maj och tror att det kommer att vara kunskapsdrivande för branschen.

– Jag tycker det är en bra mix och tror eventet kommer att belysa många olika aspekter inom robotik. Flera talare, bland andra Gunnar Bolmsjö, kommer att tala om kollaborativa robotapplikationer och deras olika kollaboritetsnivåer och vilka möjligheter och utmaningar vi har där.

– Många pratar om kollaborativa robotar, men jag ska försöka inspirera till att titta framåt, förbi de kollaborativa robotarna, den tredje robotrevolutionens flexibla robotar och mot den fjärde robotrevolutionen, säger Johan Frisk.

Roboten behöver en hand

– En robot är egentligen en arm, som är ganska hjälplös utan en bra hand, säger Tomas Berg på Schunk Intec, som kommer att koncentrera sig på gripdon för robotar.

– Om inte vi uppfunnit gripdonet 1983, hade det inte suttit nåt gripdon på robotarmen och då hade man inte kunnat plocka korvbröd och bakaxlar och fiskpinnar...

– Robotarnas egentliga funktion får man alltså av det som kommer utifrån, det vill säga hur man vill använda dem.

– För bara drygt tio år sedan var det bara stora industrirobotar som gällde. Nu har vi en helt ny värld av kollaborativa robotar.

– Min poäng är att de kollaborativa robotarna gör att användarna tänker till och undrar vad man kan göra med dem.

– Nu kan man ju ha en skruvdragarna i armen på en robot, det kunde man inte tidigare. Du kan ha en robot på skrivbordet som skruvar i 75 skruvar i 75 hål, de jobbar med limapplikationer och så vidare. Och vad är det som säger att en robot inte skulle kunna löda istället för att bara svetsa?

– Mina tolv minuter kommer att handla om att det är så mycket annat som styr vad man kan göra i automation idag jämför med för tio år sedan.

– Utvecklingen går så oerhört fort på det här området. Om någon för fem år sedan påstått att dagens robotar ger så många möjligheter att designa kollaborativa applikationer, hade jag skrattat.

Tomas Berg kommer också att beröra säkerheten kring robotarna, inte minst utmaningarna när det gäller säkerhetsföreskrifter för kollaborativa robotar.

– Förr var det inga problem, när roboten stod i en bur. Nu kan den stå på ditt skrivbord och göra saker du inte trodde för fem år sedan. Att skriva en standard som talar om hur du får använda roboten och hur säkerhetsnivårna ska vara är inte lätt. I synnerhet när utvecklingen är så snabb.

– Jag tror att eventet kommer att fylla en viktig funktion, säger Tomas Berg. 

– Det är ett nationellt event och SIS är en stark organisation. Det är många som vill lyssna på vad som kommer fram eftersom det handlar väldigt mycket om säkerhet.

– Jag tror och hoppas att det blir ett välbesökt event, för det är inte så många andra arrangemang som pågår över huvud taget som har med robotik att göra i vårt land. Det ska bli jätteintressant.

Läs mer >>

 

 

SISLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117