Anders Petersson som är metallurg och materialvetare

Anders Petersson, metallurg och materialvetare. Foto: Väderstad.

Oct 6, 2020

Väderstad Components vill ta ledartröjan inom slitdelar


I fabriken i Överum arbetar ett 50-tal anställda och 40 robotar med att tillverka slitdelar till Väderstads jordbruksmaskiner. Nu satsar företaget på nytt högteknologiskt labb.

I oktober står Väderstad Components nya högteknologiska materiallabb klart i Överum.

– Med den här satsningen kommer vi befästa vår position som världsledande inom tillverkningen av slitdelar, säger Dan Somlin, vd på Väderstad Components.

I Väderstad Components fabrik i Överum arbetar ett 50-tal anställda och 40 robotar med att tillverka slitdelar som finns på Väderstads jordbruksmaskiner. Nu får de sällskap av Väderstads nya Materials Technology Lab, där man kommer att kunna utföra unika tester i jakten på de absolut bästa mekaniska egenskaperna hos materialen till Väderstads slitdelar.

För att driva labbet har Väderstad rekryterat Anders Petersson som är metallurg och materialvetare. Metallurgi är läran om framställning och egenskaper hos metaller, där det finns en mängd olika parametrar att ta hänsyn till för att få fram det absolut bästa materialet.

– Man vill självklart ha en hårdhet som skapar slitstyrka, men samtidigt vill man inte att materialet blir för hårt. Då blir det lätt sprött och kan spricka när det används på våra maskiner - det är en balansgång mellan hårdhet och elasticitet, säger Anders Pettersson.

Eftersom Väderstads produkter används över hela världen måste man också ta hänsyn till att jordförhållanden skiljer sig åt på olika marknader - och ta fram en slitdel i ett material som fungerar så bra som möjligt i olika typer av miljöer.

– Vi är väldigt stolta över den här satsningen, att få ett utvecklingslaboratorium vid sidan av vår tillverkning i Överum kommer på sikt generera ännu bättre produktion, vilket i sin tur kommer skapa tillväxt och nya jobbtillfällen, säger Dan Somlin, vd på Väderstad Components.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT