Foto: Dormer Pramet.

Mar 16, 2021

Utökat fräsprogram för svårbearbetade material


Dormer Pramet har lanserat en ny generation av femskäriga, solida hårdmetallfräsar, avsedda specifikt för dynamisk fräsning i allmänhet och för formtillverkning.

Företagets S7-sortiment täcker ett brett arbetsområde i en mängd olika stål, gjutjärn och svårbearbetade material, t ex rostfritt och superlegeringar.

De senaste tillskotten heter S770HB, S771HB, S772HB och S773HB och klarar upp till 25% högre matning jämfört med fyrskäriga fräsar. Alla har en positiv spånvinkel som ger ett mjukt skärförlopp som minskar risken för arbetshärdning.

AlCrN-beläggningen har högt värmemotstånd och låg friktion, vilket förlänger livslängden i hög grad. En liten hörnradie och starka ändskär bidrar även till detta.

S771HB och S773HB fräsarna är lämpliga att använda till smala fickor, trochoidalspårfräsning och formfräsning. Fräsarna har spåndelare som hjälper till att bryta spånorna till små bitar som evakueras lätt, plus att belastningen på spindeln minskar. Det ger en 50% högre avverkningsgrad jämfört med en slät fräs.

Båda fräsarna har också en midja som gör att skaftet undviker kontakt med arbetsstycket vid djupa ingrepp. De har även kylkanaler som förbättrar kylning och spånevakuering betydligt, vilket motverkar påkletning, vilket är särskilt viktigt vid fräsning i svårbearbetade material.

S770HB och S772HB är bättre lämpade för profil-, trochoidal- och medelfin fräsning, där de ger maximal produktivitet tack vare optimal avverkningsförmåga och därigenom kortare bearbetningstider.

Dormer Pramet har dessutom lagt till tre nya multi-applikationsfräsar till sin S7-serie för användning i både CNC-maskiner och konventionella maskiner.

Fräsarna heter S722HB, S765HB och S768 och fungerar i de flesta av de vanligaste applikationerna, t ex spår-, dyk- och formfräsning, samt till rampning och kopierfräsning i en rad materialsorter, t ex medelhårda stål, rostfritt och superlegeringar.

De här fyrskäriga fräsarna har en speciell skärutformning som förbättrar spånavgången. AlCrN och Titan-Kisel-Nitrid-beläggningarna (TiSiN) ger längre livslängd, klarar högre skärhastigheter och har högre värmetålighet, vilket gör dem mycket lämpliga för torr bearbetning.

Som avslutning har den globala tillverkaren lagt till en ny hårdmetallfräs för riktigt hårda material såsom härdat stål över 49HRC. S561 är fräsen för effektiv fräsning i olika applikationer, t ex formverktygstillverkning. 

Fräsen är fyrskärig och har en speciell skärutformning som underlättar spånavgången. S561 är en vass fräs med en stark design som har högt motstånd mot urflisning, vilket gör att den klarar härdat stål mellan 52-70HRC, där den, dessutom, ger utmärkt ytfinhet på arbetsstycket.

För mer information omkring alla nya produkter som Dormer Pramet lanserar, v.v. gå in på www.dormerpramet.com eller kontakta din närmaste återförsäljare. Följ oss på #RestartTheFuture och se de nya produkterna.

 
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT