Nov 27, 2020

Tog över Chuckcenter – och blev bredast i branschen


Det var inte produktion som lockade mest, - jag ville sälja.

Patrik Andersson, vd Chuckcenter  

– Vi är att litet företag som verkar på en konkurrensutsatt marknad, men det är få som slår oss på bredden.

Patrik Andersson har satsat hårt på att bredda produktfloran sedan han för ganska exakt fyra år sedan tog över ägarskap och ledning av Chuckcenter i Ängelholm. Det var där han växte upp och där är han fortfarande kvar. Patrik Andersson var tidigt ganska klar över vilket område han skulle verka inom. Gymnaisum i Höganäs med verkstadsinriktning och första jobbet på reparationsverkstad byggde förståelse för och kunskap om det som senare skulle bli hans gebit.

– Det var svarvning, fräsning och lite allt möjligt man fick ge sig på. En bra skola, säger han.

Nästa steg i utvecklingen blev någonting helt annat. Under ett drygt decennium på Marco i Ängelholm, som alltså sett Patrik växa upp, accelererade karriären då han gick från montering av lyftbord till produktionsledning och vidare till produktionschef.

Ville sälja
Det var inte produktion som lockade mest. Patrik Andersson ville sälja. Och sälja skulle han få...Efter tolv år på Marco infriades den önskan och 2001 klev han in på Chuckcenter, fortfarande i Ängelholm.

- Jag anställdes som säljare på Chuckcenter i juni 2001, konstaterar Patrik. Och det är vad jag ägnat mig åt sedan dess.

Som anställd säljare fram till oktober 2016, då han tog över företaget – för att fortsätta att sälja. Bland annat. Chuckcenter startades av Kerstin och Lars Bergman i Klippan 1979 och är alltså drygt 40 år nu. Men det finns anor från så långt tillbaka som 1896. Då startade nämligen Lars farfars far August AB Bergmans Chuckfabrik i Tyringe en bit utanför Hässleholm. Det var Europas första chucktillverkning. När det gäller hållande verktyg har alltså Chuckcenter en lång historia. Åtminstone indirekt.

Från Klippan flyttade så småningom företaget till Ängelholm. Några år senare, 1990, packades flyttlådorna igen för att landa i de nuvarande lokalerna på Åkerslundsgatan.

Vinnande bredd

– Från början handlade det mest om svarvchuckar. Under åren har det sedan vuxit och breddats till att omfatta det mesta inom hållande verktyg, både för verktyg och arbetsstycke.

Efter hand tillkom ytterligare produkter vid sidan om hållande verktyg, diverse tillbehör till maskiner.

– När jag sedan tog över breddade jag ytterligare, säger Patrik. Miljöpropdukter; skärvätskerening, absorbenter och utsug.

– Utsugen började vi med för ungefär två år sedan och det har gått riktigt bra.

– Miljöprodukter är viktiga idag och det är en växande marknad att förbättra arbetsmiljön. De kunder som köper hållande verktyg har också behov av miljöprodukterna, så vi behöver inte jaga en helt ny marknad för de produkterna.

Chuckcenter har alltså en stor produktbredd och katalogen omfattar idag inte mindre än 11 000 unika produkter i lager, vilket ger stora möjligheter att hålla en hög servicenivå med inte minst snabba leveranser till kund.

– Vi kan leverera det mesta samma dag och det är väldigt viktigt för kunden. Många av våra affärer får vi just av den anledningen.

– Dessutom har vi ett sortiment som vi inte lagerhåller utan tar hem efterhand när kunderna efterfrågar det. Numer är också kundspecifika lösningar allt vanligare.

– Vi har alltså ett mycket brett produktsortiment, konstaterar Patrik Andersson. På bredden är det inte många som slår oss.

Här är många varumärken representerade, men i huvudsak är det ett tiotal leverantörer som står för utbudet.
Som säljare vill man vara nära kunden och kundbesök är ett stående inslag för säljarna på Chuckcenter.

– I allt större utsträckning. Vi är ute hos kunder betydligt mer idag än tidigare då vi jobbade mer med vår katalog. Det ger bättre kundkontakt och vi har möjlighet att ge en bättre service, i synnerhet när det gäller kundspecifika lösningar.


Parik Andersson

Pandemin begränsar
Men just år 2020 ser det lite annorlunda ut, under de förhållanden vi alla lever.

– Corona-epidemin har naturligtvis påverkat oss och verksamheten, säger Patrik Andersson.

– Det har blivit väldigt lite besök för både oss och våra många återförsäljare. Vi har ju produkter som ofta måste visas på plats och det gör att vi tappar de där sista 20 procenten. Framför allt är det kundernas restriktioner där många har infört generellt besöksförbud, även om många besök i verkstäder skulle kunna genomföras på ett säkert sätt..

– Samtidigt har vi tvingats stänga våra egna dörrar när det gälller exempelvis utbildning av kunder. Alla förlorar under de här omständigheterna.
Idag är situationen hanterbar, men under våren var läget inte bra.

– Under mars-april stannade allt av och jag tvingades permittera, men sedan dess har det successivt blivit bättre och vi har kommit upp i nivå. Idag har vi inga permitteringar längre.
Han är positiv inför framtiden – den framtid som kommer efter epidemin.

Andersson tar över
Men det fanns en tid före Corona och Covid 19 och under perioden från 2016, när Patrik Andersson tog över verksamheten med målet att bredda och växa, ökade omsättningen runt 30 procent.

– När Lars och Kerstin Bergman ville trappa ner i 70 års-åldern kändes det bra att ta över, säger Patrik.

– Jag hade ingen större lust att jobba för någon annan efter så lång tid i företaget och jag har i många år funderat på att ha något eget. Men möjligheten ska dyka upp, ekonomin ska vara rätt för att man ska kunna finansiera det och så vidare.

Här dök den möjligheten upp för Patrik Andersson och det kändes bra att ta över en verksamhet som han kunde väldigt väl efter nästan 15 år i företaget.

– Det är naturligtvis en fördel att ta över en verksamhet man kan, där man har en etablerad kontakt med leverantörer och kunder, jämfört med att starta från scratch.

Friluftsmänniska
Det framgår kanske med önskvärd tydlighet av bilderna ovan, att Patrik Andersson är en friskus som sätter stort värde på fritid i naturen. Det står naturligtvis i stark kontrast till jobbet som säljare av hållande verktyg får man väl säga, och därmed har Patrik Andersson stora möjligheter att koppla bort vardagens arbetsrelaterade bekymmer och koncentrera sig på att ladda batterierna.

– Jag tycker mycket om att vara ute i naturen. Det blir en hel del mountainbike.

– Fiske och vandring är också stora intressen och jag försöker varje år komma upp till fjällen för att fiska och vandra. Att komma till fjällen är riktig avkoppling, så jag försöker alltid lägga semestern norrut. Jag har tagit mig till toppen av Kebnekaise, till exempel. En fantastisk upplevelse.

– Sverige är oerhört vackert och under juni-juli-augusti ser jag ingen anledning att lämna landet för att resa till solen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT