Tesla Semi. Foto: Tesla.

Dec 13, 2017

Elon Musk får drömorder


Teslas nya ellastbil Semi har ifrågasatts och blivit en stor snackis under hösten, men nu har elbilstillverkaren fått en rekordbeställning - från ett snacksföretag.

I november visade Elon Musk upp en prototyp av Teslas nya ellastbil Tesla Semi. En viktig punkt inför lanseringen var hur långt batteriet i Teslas ellastbil räcker. Ryktet låg på mellan 32 till 70 mil med standardlast. Men enligt Elon Musk ska en fullastad Semi klara motorvägshastighet i 80 mil på en enda laddning.

Och trots att en diesellastbil klarar nästan dubbla sträckan är det inget problem enligt Elon Musk, eftersom, menar han, 80 procent av körningarna inom industrin är max 40 mil. Ellastbilen ska dessutom kunna accelerara från 0 till 100 km i timmen på 20 sekunder när den är fullastad, enligt Tesla-vd:n. 

Teslas lastbil har blivit en av höstens stora snackisar. Elon Musk själv har skämtsamt beskrivit ellastbilen som ett "monster" som kan förvandlas till en robot, slåss mot utomjordingar och dessutom göra en fantastisk kaffe latte. Men enligt vår svenska lastbilstillverkare Scania är dagens teknik inte mogen för en helt eldriven lastbil med lång räckvidd. En helt eldriven lastbil ger för låg lastkapacitet eftersom batterierna blir så tunga.

-Den kommer bli jättebra för att transportera påsar med potatischips, har Nils-Gunnar Vågstedt, chefsingenjör inom elektromobilitet på Scania, sagt i ett uttalande till Ny Teknik. 

Och nu verkar det inte bättre än att Elon Musk har fått sin största förhandsbokning på Semi - av just ett chipsföretag. Det är läsk- och chipsföretaget Pepsico som lagt en order på 100 stycken Tesla Semi. Det uppger DiDigital

Pepsico tillverkar förutom Pepsicola bland annat Doritos-chips och läskedrycken Mountain Dew. Bolaget tänker använda lastbilarna för leveranser av snacks och drycker från tillverkningsanläggningar och distributionsplatser direkt till återförsäljare, vilket Semi bör klara så länge distansen inte överstiger 800 kilometer. 

Produktionen av Tesla Semi beräknas dra igång 2019.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117