Närings- och innovationsminister Mikael Damberg på besök hos ABB Robotics (f.d. SVIA) i Jönköping. Försäljningschef Jonas Bülow visar hur en modern robotcell för maskinbetjäning fungerar. Foto: ABB Robotics.

Nov 2, 2016

SVIA tänker bli världsbäst


Svenska företag måste våga investera i ny smart teknik, menar automationsföretaget som precis har haft Sveriges näringsminister Mikael Damberg på besök.

Den 26e oktober besökte Mikael Damberg, Sveriges närings- och innovationsminister SVIA i Jönköping. Förutom att Mikael fick en inblick i företagets innovationsarbete så diskuterades bland annat vilken utbildningsnivå som saknas i branschen idag och vad som krävs för att svenska företag ska blir duktigare på att automatisera.

- Vi uppskattar att Mikael Damberg besöker oss, det ger oss möjlighet att lyfta viktiga frågor som tillexempel hur vi ska attrahera fler unga att intressera sig för automationsbranchen. Vi ser en stor efterfrågan framöver på både robottekniker och robotprogrammerare, säger Jonas Bülow, försäljningschef på SVIA.

På rundvandringen i fabriken visade Jonas Bülow hur moderna företag i Sverige använder robotar för att kunna konkurrera med låglöneländer i exempelvis Asien. Genom robotbaserad maskinbetjäning ökar maskinutnyttjandet på bearbetningsmaskinen markant, ofta uppemot 95% jämfört med ca 40-50% vid manuell maskinbetjäning.

- Det gäller att svenska företag vågar att investera i ny smart teknik för att både sänka sina kostnader och öka sin produktionstakt, fortsätter Jonas.

SVIA som sedan i maj 2016 ingår i ABB står inför stora utmaningar.

- Från att vara "svenska mästare" i maskinbetjäning ställer vi nu in siktet på att bli världsmästare. En stor anledning till succén i Sverige beror på att vi har levererat standardiserade och flexibla produkter och med ABB i ryggen så är det något vi ska bli ännu bättre på, avslutar Martin Skyborn, marknadschef på SVIA.

 

Från vänster: Martin Skyborn, Marknadschef SVIA, Stefan Drakensjö, Marknadschef ABB Robotics, Jonas Bülow, Försäljningschef SVIA, Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister, Maria Hörnsten, Socialdemokraterna, Ilan De Basso, Socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

Toppbilden: Jonas Bülow visar Mikael Damberg hur en modern robotcell för maskinbetjäning fungerar.

ABBLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT