astazero cityarea

AstaZero. Foto. Rise.

Nov 24, 2020

Sverige får världens längsta inomhusbana för test av självkörande fordon


-Morgondagens trafiksäkerhetssystem kräver enormt mycket provning, säger Peter Janevik, vd för testbädden AstaZero utanför Borås.

Nu bygger AstaZero världens längsta inomhusbana för testning och provning av självkörande fordon. AstaZero är den ledande testbädden för framtidens automatiserade transportsystem. Med den nya inomhusbanan befäster AstaZero sin ställning som världsunik testmiljö.

Den svenska testbädden AstaZero, belägen i Hällered utanför Borås, är världens första fullskaliga oberoende test- och demonstrationsmiljö för framtida trafiksäkerhet.

Varje år förolyckas mer än 1,2 miljoner människor världen över i trafikolyckor. Aktiv säkerhet är ett sätt att minska antalet dödsolyckor. Nästa steg är system för autonom körning och här erbjuder AstaZero en unik anläggning med olika trafikmiljöer som gör det möjligt att testa avancerade säkerhetssystem och deras funktioner för olika typer av trafik och trafiksituationer.

Många av de avancerade kameror och sensorer som krävs för framtida trafiksäkerhetssystem behöver testas och verifieras i repeterbara ljusförhållanden som exempelvis motljus och skuggiga förhållanden.

-Hur tillhandahåller vi en kontrollerad utomhusmiljö i en miljö som till stor del präglas av regn, snö och mörker under en del av året, frågar sig Peter Janevik, VD på AstaZero.

Peter Janevik, vd AstaZero. Foto: Rise.

Svaret kommer stå klart på AstaZero i början av februari 2021. Där byggs nu det som förmodligen kommer bli världens längsta och största inomhusbana. Banan kommer mäta 700 meter lång och 40 meter bred, med en central del på 140 meter som kommer att vara 60 meter bred. För att klara av att husera lastbilar, bussar och vanliga personbilar har inomhusbanan en invändig takhöjd på 4,6 meter.

Med utvecklingscykler som ständigt minskar i tid, måste industrins behov av tillgänglighet till provmiljö samtidigt utökas.

-Morgondagens trafiksäkerhetssystem kräver enormt mycket provning, vilket innebär arbete dygnet runt, 365 dagar om året. Med vår nya inomhusbana kommer vi lösa dagsljus och torra vägbanor även kl. 03.00 en natt i november, säger Peter Janevik, VD för AstaZero.

Satsningen stöds av Västra Götalandsregionens program för hållbara transporter med 10 MSEK.

Om AstaZero

AstaZero är den ledande testbädden för framtidens automatiserade transportsystem. Med bas i Sverige och med ägare som RISE samt Chalmers är AstaZero unikt positionerat för att ta en aktiv roll i omvandlingen av samhället. Testbädden ger unika möjligheter som behövs för forskning, utveckling och validering av självkörande och uppkopplade fordon samt den omgivande infrastrukturen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT