Kabe_FFI

Mikael Blomqvist, Kabe, och Kurt Myhr, FFI. Foto: FKG.

Dec 5, 2019

Svenska specialfordon – affärsmöjligheter för leverantörer


Går det att elektrifiera eller konvertera en husbil, personbil klass II, för att få fram en ”bonusbil”?

Frågan är aktuell nu när även körcykeln WLTP (exakt beräkning av bränsleförbrukning och utsläpp) införs med konsekvensen att nya husbilar straffbeskattas ut från marknaden. Det skriver FKG - Fordonskomponentgruppen i ett pressmeddelande.

Enligt branschorganisationen Husvagnsbranschens Riksförbund kommer de allra populäraste husbilsmodellerna upp i en årlig fordonsskatt på cirka 28 000 kronor per år. Detta vid kombinationen bonus-malus och en WLTP-beräkning som inte tar hänsyn till husbilens särart – den körs knappt 700 mil per år.

Frågan om elektrifiering och alternativa bränslen var uppe på ett möte mellan FKG, det strategiska fordonsforskningsprogrammet FFI och Kabe som representant för den svenska husbilsbranschen.

– Alla husbilar är malusbilar och i dagsläget finns inga kända elektrifierade husbilar i produktion, konstaterar Mikael Blomqvist, vice vd för Kabe när han mötte FKG:s Peter Bryntesson och FFI:s Kurt Myhr.

Enligt Peter Bryntesson är detta ett intressant utvecklingsområde där flera svenska leverantörsföretag skulle kunna samverka genom FKG:s medlemsnätverk för att finna en lösning med fokus på el – sedan om det är batterier med en recharger eller bränsleceller återstår att se. Han säger också att totalvikten är den stora utmaningen.

– Mångt och mycket handlar det om känd teknik, utan det nya är applikationen. Redan har ett svenskt leverantörsföretag inom transmissioner hört av sig till FKG och önskat kontakt med Kabe. De håller på att ta fram ett antal olika eltransmissioner som kan vara av intresse i arbetet med att ta fram en prototyp, berättar Peter Bryntesson.

Husbilen, personbil klass II, är ett komplicerat fordon. Den är ett flerstegsgodkänt specialfordon i huvudsak avsett för boende som består av ett basfordon (drivdelen), ett lättviktschassi samt en påbyggnad för boende. Maxvikten är satt till 3,5 ton, men det pågår ett lobbyarbete för att öka totalvikten till över 4,25 ton för att bereda vägen för elektrifiering.

I dag domineras basbilsmarknaden av Fiat, men även Mercedes-Benz, Ford, Peugeot och VW svarar för omfattande leveranser till husbilsbyggarna.

I Sverige finns en handfull husbilstillverkare, varav av Kabe störst.

FKG
FFI  Annons
 • Omvandlare till fotovoltaiska paneler

  Under de senaste åren har vi observerat ett ökande intresse för ”grön energi”. Det dyker upp ett antal applikationer för energiutvinning från fritt tillgängliga källor och bland dessa är installationer av fotovoltaiska paneler mest populära.
  0
 • Sep 17, 2020

  Effektiv och snabb hjälp i industriell produktion med KUKA:s nya KR SCARA-robotar

  Teknik Med egenskaper som ultrakompakta, snabba och starka blir KUKA:s nya KR SCARA-robotar en värdefull hjälp i industriell produktion för smådelsmon-terings-, materialhanterings- och inspektionsuppgifter.
  0
 • Sep 17, 2020

  ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nästa steg med fler partners

  Nyheter ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nu nästa steg och knyter till sig fler partners när de ingår avtal med Westinghouse, Mälarenergi och innovationsnätverket Automation Region. SynerLeap har även flyttat till nya lokaler. Plattformen fortsätter därmed att expandera sitt innovationsekosystem med än bättre närhet till ABB:s industrikunder.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Sökandet efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har visat på hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Hur kan snabb tillverkning av delar öka säkerheten i dagens leveranskedjor?
  0

SENASTE NYTT