Svenska båttillverkaren gör drömrekrytering
Meddelar även att man satsar på världens första elektriska bärplansfartyg för pendeltrafik i Stockholm.
Det händer mycket hos elbåtstillverkaren Candela baserad på Lidingö, Stockholm. Företaget gör en riktig drömrekrytering och blir med Region Stockholm först i världen med elektriskt bärplansfartyg i testtrafik.
Hydrodynamikexpert till teamet
Det är den franska hydrodynamiksexperten Michel Kermarec som rekryterats till att leda hydrodynamikgruppen Candela. Kermarec är en av världens främsta experter på hydrodynamik med 29 års erfarenhet av att designa båtar för Americas cup-lag.
-Vi är glada att ha honom ombord när vi går in i nästa tillväxtfas, säger Gustav Hasselskog, Candelas grundare och VD.
Samma teknik som fick American Magics ”Patriot” att flyga över havsytan med 50 knop, används av det svenska teknikföretaget för att minimera friktionen och öka räckvidden för deras första elektriska produktionsbåt, Candela Seven. Den har en räckvidd på 50 sjömil vid 20 knop - tre gånger längre uthållighet än någon annan elektrisk motorbåt innan den.
-Candela Sevens framgång har ett löfte om att kraftbåtar med fossila bränslen så småningom kan fasas ut till förmån för helelektriska hantverk, säger Michel Kermarec.
Michel Kermarec.
Världens första elektriska bärplansfartyg blir pendelbåt i Stockholm
Candela meddelar även att år 2023 planerar Region Stockholm ta världens första elektriska bärplansskepp i testtrafik.
Den 12 meter långa pendelbåten Candela P-30, som drar 80 procent mindre energi än dagens dieselfärjor, har en kapacitet på 30 personer och en räckvidd på 60 sjömil i 23 knop. Toppfarten är 30 knop, vilket gör det till världens snabbaste elektriska skepp. Sjösättning sker fjärde kvartalet 2022, varefter fartyget ska gå i sex månaders testtrafik hos tillverkaren.
Stockholm och Sverige blir därmed först i världen att testa den nya fartygstypen i linjetrafik. Om projektet går som beräknat är passagerarna sedan välkomna ombord i reguljär linjetrafik på världens första elektriska bärplansfartyg.
Candela P-30.
Att elektrifiera snabbgående fartyg har hittills varit svårt, då konventionella skrov kräver mer energi än vad dagens batterier innehåller. Räckvidden blir för kort och farten för låg.
Candela använder bärplan, en slags undervattensvingar, som lyfter upp skrovet ovanför vattnet och minskar energiförbrukningen med 80 procent jämfört med konventionella fartyg. Det möjliggör för första gången elektriska fartyg som kan köra långt och snabbt och därmed ersätta dagens tonnage, även på skärgårdens längsta linjer.
-Vi är glada att stockholmarna blir först med att testa svensk teknik som vi tror kommer att revolutionera de sjöburna transporterna i världen. Jämfört med dagens fartyg kommer P-30 att vara mycket bekvämare och tystare att åka med, säger Gustav Hasselskog, VD för Candela.
Innovationsprojektet som omfattar 20 miljoner kronor finansieras av Trafikverkets FoI-portfölj för sjöfartsområdet med knappt 50% och bärplansfärjans tillverkare, Lidingö-företaget Candela Speed Boat AB, med cirka 50%.
Fakta Candela P-30
Buren av sina bärplan ska P-30 flyga tyst cirka en halvmeter ovanför vattenytan, driven av två högeffektiva pod-elmotorer. Fartyget varken rullar eller slår tack vare bärplanen som justeras i realtid med hjälp av mycket snabba beräkningar i fartygets Flight controller. Sensorer ombord känner av vågor framför farkosten så att bärplanen kan ställas in för mjuk och lugn gång.
Bakgrund pendeltrafiken Stockholm
Bakgrunden till P-30 är att Stockholmregionens kollektivtrafik på vatten idag står för en liten andel av det totala kollektivtrafikresandet, men en stor del av de totala utsläppen. Utsläppen från snabba fartyg som Cinderella och Viberö är cirka 13 gånger högre per personkilometer än för en buss. Svallen från dagens passagerarfartyg orsakar också omfattande stranderosion.
Per personkilometer förbrukar P-30 lika mycket energi som en hybridbuss, och gör inga svall. Förhoppningen är att P-30 kan ge upphov till en ny sorts emissionsfri typ av kollektivtrafik i städer.
-
Apr 14, 2021
ViskoTeepak väljer övervakninglösning från SPM Instrument
Affärer Efter några års användning av handhållen mätutrustning valde ViskoTeepak att gå vidare med ett nytt trådlöst onlinesystem för att övervaka den mekaniska konditionen på produktionskritisk utrustning.
-
Apr 13, 2021
Hermes Award 2021 till Bosch Rexroth
Nyheter Vinner priset genom sitt världens första elektriska ställdon för styrning av processventiler under vatten.
-
Apr 13, 2021
Personer som behärskar klassiska industriyrken är en bristvara
Arbetsliv Genom fortbildning ska intresset för dessa samhällsbärande yrken öka, menar Lernia, som nu erbjuder svetsspecialistutbildning på distans.
-
Apr 13, 2021
Ett av Sveriges äldsta bruksföretag får ny huvudägare
Branschnytt Byter ut vd och ordförande. -
Apr 13, 2021
Med föraren i fokus
Nyheter Nya Volvo FM vinner Red Dot Award 2021 i kategorin produktdesign för kommersiella fordon.
-
Apr 13, 2021
Svenska Kanthal: Det är dags att elektrifiera stålindustrin
Nyheter – Om industrin ska uppnå sitt mål om fossilfritt stål så måste man sluta använda fossila bränslen i sina värmeprocesser, säger Kanthals vd, Anders Björklund. -
Apr 12, 2021
Banbrytande affär till ABB
Affärer Eldrivna flodfärjor till Lissabon för hållbara passagerartransporter.
-
Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om
Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Temaveckorna: Ny svarv från Hyundai-Wia
Ett flertal beställningar redan på väg ut till svenska verkstäder.
-
Tensor IxB batteriverktyg som delar integrerad kontrollpanel
Har ändå samma kraftfulla prestanda som kabelverktyg.
-
Temaveckorna: MaskinFransson dubblar faciliteterna
Verktygsmaskinhandlaren i Hölö söder om Stockholm bygger nu ut för att ge plats åt fler lagermaskiner och ett uppfräschat showroom.
-
Temaveckorna: Nästa generations standardchuck från Kitagawa
Kraftchuck med stor genomgång - BR.
-
Trådlös laserscanner för mätning av detaljer inuti CNC-maskiner
Eliminerar delinspektion och justering av flaskhalsar.