Mona Edström Frohm, Volvo Lastvagnar, och Hans Adolfsson, Umeå universitet. Foto: Volvo.

Oct 16, 2017

Stort intresse för industridagen i Umeå


Närmare 140 deltagare från näringslivet i Umeåregionen och Örnsköldsvik fanns med som engagerade åhörare när Umeå universitet och Volvo för andra året i rad genomförde sitt industriseminarium.

Denna gång med fokus på digitalisering.

Industridagen ser ut att ha etablerat sig som ett betydelsefullt forum för regionens företag. Lokalen i Sliperiet var välfylld och där föreläste olika experter i ämnen som ”Tillverknings- och fordonssektorns digitala transformation”, ”Teknologin in på skinnet – kroppsnära teknologier”, Industridesign i människans tjänst” och ”Den virtuella tvillingfabriken”.

Den smarta fabriken
– Det är viktigt att ta sig tid för att lära nytt och analysera hur den snabba digitala utvecklingen kan påverka verksamheten. Vårt samarbete med Umeå universitet är ett led i ambitionen att bygga den smarta fabriken, samtidigt som vi utvecklar medarbetarna och bygger nätverk med andra företag och partners i samhället, säger Mona Edström Frohm, platschef på Volvo Lastvagnar.

Umeå syns i världen
En av föreläsarna, Thomas Degn från Designhögskolan i Umeå, berättade om flera intressanta projekt där Umeå syns på världsmarknaden via smarta lösningar bland annat för polishundar, räddningstjänster och indiska barnmorskor på landsbygden.

– Den korsbefruktning som en sådan här dag innebär, är betydelsefull både för universitetet och näringslivet, säger Hans Adolfsson, rektor för Umeå universitet. Nu har vi satt den här formen tillsammans med Volvo och etablerat en dag som definitivt återkommer även nästa år.

Fabriken i datorn
Magnus Johansson, Volvo Lastvagnar, och Michael Brandl, Algoryx, föreläste om hur man virtuellt skapar en digital tvillingfabrik, där man på ett enklare och mer kostnadseffektivt sätt kan testa och bygga om produktionskedjor utan att först bygga dem i verkligheten.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT