Foto: Volvo Lastvagnar. Håkan Landgren, VD för Stay Fresh Sweden AB.

Aug 18, 2020

Stay Fresh Sweden AB satsar fossilfritt med 7 Volvo FH LNG-lastbilar


De 7 nya Volvo FH LNG-lastbilarna som körs helt på biogas

För bolaget Stay Fresh Sweden AB har fossilfria transporter varit en strategi ända sedan starten. Nu tas 7 nya Volvo FH LNG-lastbilar i trafik som går på 100% biogas för att minimera påverkan på miljön. Lastbilarna utgår från Göteborg och kör uppdrag för ICA till hela Västra Götaland och Värmland.

Stay Fresh Sweden AB grundades 2013 med inriktning på intermodala- och systemtransporter. Bolaget ingår i koncernen The Jönsson Group, tillsammans med Börje Jönsson Åkeri och Ulf Jönsson Åkeri, och har i dag ca 70 anställda och 32 egna tunga lastbilar i flottan. Stay Fresh har sitt huvudkontor i Helsingborg och är även etablerade i Göteborg och Karlstad och transporterar livsmedel som är både kylt och icke-tempererat, med den övervägande delen kylda varor.

Hållbarhet sedan starten
För Stay Fresh är det viktigt med fordon med hög kvalitet som är bränslesnåla och körs på drivmedel som minimerar påverkan på miljön. Stay Fresh har kört fossilfritt ända sedan starten med HVO i tankarna, och körde från början även fler transporter med lägre miljöpåverkan på järnväg. I dag körs den existerande flottan antingen på HVO100 eller på biogas, båda dessa bränslen är helt fossilfria. De nya Volvolastbilarna använder HVO100 både till kylaggregaten samt till tankarna på lastbilen för tändning av gasen.

Fossilfria transporter
De 7 nya Volvo FH LNG-lastbilarna som körs helt på biogas används i uppdrag för ICA. De är stationerade i Göteborg och kör transporter till hela Västra Götaland och Värmland. De nya LNG-lastbilarna ersätter de tidigare HVO100-drivna lastbilarna som fanns i Göteborg.

– Vi valde Volvo för vi anser att det är det bästa alternativet på marknaden för gasdrivna fordon. Vi hade också mycket positiva tidigare erfarenheter från två Volvo FH LNG-lastbilar som vi investerade i förra hösten. Sedan är det också viktigt att vi har ett mycket bra samarbete med Volvos återförsäljare i Helsingborg, säger Håkan Landgren, VD för Stay Fresh.

Säkerhet och bra arbetsmiljö
För Stay Fresh är säkerhet och en bra arbetsmiljö för chaufförerna viktiga frågor. Bolaget satsar på komfort och arbetsmiljö för sina chaufförer. Bolaget är ISO-certifierat för kvalitet, miljö och arbetsmiljö, och är med i initiativet Fair Transport.

Alla de 7 nya lastbilarna är specificerade med aktivt säkerhetspaket, airbag och röda säkerhetsbälten.  Företaget har dessutom valt Volvo Dynamic Steering; VDS, på alla de nya lastbilarna. Håkan Landgren berättar att VDS är mycket uppskattat av chaufförerna.

– Det ger dem en mycket bra arbetsmiljö, det ska vara så enkelt som möjligt. VDS underlättar arbetet mycket för våra chaufförer.

Positiva erfarenheter av LNG
Utöver de positiva effekterna med VDS i chaufförernas dagliga arbete, berättar Håkan om andra positiva erfarenheter från de första LNG-lastbilarna i flottan. Från en viss tveksamhet i början blev det totala intrycket snabbt mycket positivt.

– Våra chaufförer upplever lastbilarna som mycket behagliga att köra, de går tystare, och har en riktigt bra arbetsmiljö. Bränsleekonomin har också levt upp till våra högt ställda förväntningar. En annan positiv och kanske lite oväntad effekt har blivit att chaufförerna är mer intresserade av eco-driving. Vi har dels erfarna chaufförer men satsar också på utbildning. Vi har uppföljning en gång i månaden och följer utvecklingen löpande. 




Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT