Stålbyggnadspriset Sjölins Smide

Foto: Sjölins Smide.

Nov 12, 2019

Smidesverkstaden i Hudiksvall kammar hem Stålbyggnadspriset


Tillsammans med arkitekt, beställare och konstruktör vinner de priset för renoveringen av Nationalmuseum. Se när stålkonstruktionen lyfts på plats!

Som avslutning på Stålbyggnadsdagen den 7 november på Svenska Mässan i Göteborg, delade Stålbyggnadsinstitutet ut Stålbyggnadspriset 2019.

Det gick till Nationalmuseum för dess nya glastak och eleganta stålstruktur som blivit till tack vare stort kunnande, fint detaljarbete och ett mycket nära samarbete mellan samtliga aktörer, nämligen arkitekten Wingårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor, beställaren Statens Fastighetsverk, stålkonstruktören Sweco Structures och stålentreprenören Sjölins Smide från Hudiksvall.

För första gången gick Stålbyggnadspriset därmed till en renovering och ombyggnation.

Teamet bakom Nationalmuseums ombyggnad tillika vinnare av Stålbyggnadspriset 2019. Från vänster: Andreas Ståhlberg, Wingårdhs, Pär Skoglund, Sjölins Smide, Gert Wingårdh, Wingårdhs, Ulrik Jonasson, Sjölins Smide och Alexander Dobo, Sweco. Foto: SBI.

Gert Wingårdh, Wingårdhs och Ulrik Jonasson, Sjölins smide, tog emot priset.

-Att vi tillverkade hela konstruktionen i Hälsingland, tog den med båt ner till centrala Stockholm och sedan lyfte upp den i ett enda stycke (800 kilo), det tycker jag är unikt, säger Ulrik Jonasson på Sjölins Smide.

-Det är en fantastisk stålkonstruktion, så vi är jättestolta. Det här var ett lagarbete, och det är tusen man som nu belönas på det här sättet, säger arkitekten Gert Wingårdh.

Alla företagen bakom renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum och mottagare av Stålbyggnadspriset är:
Arkitekt: Wingårdhs/Erik Wikerstål arkitektkontor
Beställare: Statens Fastighetsverk
Stålkonstruktör: 
Sweco Structures
Stålentreprenör: Sjölins Smide

Sjölins Smide - "Den lilla smedjan i Mo"

Visst var Sjölins Smide en mindre smedja en gång i tiden, men idag är Sjölins Smide AB ett ledande företag när det gäller stålkonstruktioner. Företaget är privatägt med strax under 100 anställda. Verkstaden ligger mitt i Sverige, bara 6 kilometer från Hudiksvalls stadskärna med nära anslutning till E4 och merparten av de anställda kommer från Hudiksvallsområdet. 

Sjölins Smide medverkar i stora industri- och byggprojekt och uppdragsgivarna är spridda över en stor geografisk yta. Företget utför hela stomentreprenader och tillverkar smide i både stål och rostfritt för alla typer av byggprojekt inom industrin, den offentliga sektorns skolor, sjukhus, is- och idrottshallar och andra offentliga byggnads och infrastrukturprojekt.

Under våren 2019 har man byggt ut 600 kvadratmeter arbetsyta från 1600 till 2200 kvadratmeter. En del av ytan är kontorsdelen där den egna nya konstruktionsavdelningen får sin plats. Som lokalerna blivit utformade kan Sjölins Smide nu avdela speciella produktionsytor och speciella arbetsteam för aktuella projekt samt plats för den nya egna konstruktionsavdelningen.

Foto: Sjölins Smide.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT