Permitterades efter coronautbrottet – satsade på kompetenslyft
”Öppnar nya möjligheter”
När coronapandemin slog till i våras stod det klart att många företag skulle bli tvungna att permittera – eller till och med varsla – personal för att ta sig igenom krisen. Örebro universitet genomförde då en extrasatsning riktat mot de yrkesverksamma som påverkats av coronakrisen i syfte att snabbt kunna erbjuda dem plats på AI-kurser.
– Den här kompetensen är en jättestor konkurrensfördel för oss, säger Cornelia Leichtfried på Tikab Strukturmekanik AB.
VR- och AR-teknik är viktiga inslag i Cornelia Leichtfrieds arbete på Tikab Strukturmekanik. När hon i våras permitterades valde hon att kompetensutveckla sig genom Örebro universitets distansbaserade AI-kurser.
– En kris öppnar också möjligheten att kunna ta ett utvecklingssteg. Det är vår plikt som universitet att stå för kunskap och kunskapsspridning till dem som behöver det mest. Just AI och digitalisering har varit oerhört viktiga verktyg för att hålla i gång båda privata och offentliga verksamheter under krisen. Därför kändes det naturligt att accelerera våra pågående satsningar kring kompetensutveckling och jobba extra hårt för att skapa fler kurser, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet, och lägger till:
– Vi hoppas att det här ska leda till att man efter krisen har större valmöjligheter inom yrkeslivet och att vi kan hjälpa till att stärka näringslivet genom att lyfta kompetensen hos medarbetarna.
Permitterades på 60 procent när krisen slog till
Cornelia Leichtfried arbetar som mjukvaruutvecklare på Tikab Strukturmekanik AB. En stor del av hennes arbete handlar om att hjälpa företag inom infrastruktur- och byggbranschen med interaktiva lösningar, som AR och VR (augmented reality och virtual reality).
När coronapandemin slog till drog många av Tikabs kunder i bromsen, vilket skapade en stor osäkerhet. Därför bestämde företaget att korttidspermittera en del av sina anställda. Då arbetade Cornelia Leichtfried 40 procent och var permitterad övriga 60 procent.
En kollega fick syn på hemsidan för Örebro universitets AI-kurser för yrkesverksamma och tipsade henne. Cornelia bestämde sig direkt och ansökte till samtliga fyra kurser där anställda som drabbats av krisen kunde ansöka via ett snabbspår.
– Jag har alltid varit intresserad av att lära mig och att studera. När man arbetar med datorer måste man hela tiden vara uppdaterad på utvecklingen. Hela AI-teknologin och speciellt maskininlärning är väldigt relevant för oss, vi ser en stor potential i vår industri för det.
Maskininlärning – en stor konkurrensfördel i branschen
Cornelia Leichtfried hade redan tidigare försökt lära sig mer om AI på egen hand, genom att läsa artiklar och titta på tutorials. Det visade sig dock inte vara så enkelt.
– Det är svårt att veta var man ska börja, speciellt inom ett så här stort område som också är så komplicerat. Jag ser det här som en grund som jag sedan kan bygga vidare på.
Kommer du få användning av den här nya kunskapen i ditt arbete, tror du?
– Definitivt. Maskininlärning är jätterelevant för oss, det öppnar så många möjligheter för vad vi kan göra. Klienter kommer ofta till oss med bra idéer, men om vi inte har kunskapen så kan vi bara svara ”det är inte möjligt”. Nu har vi plötsligt tillgång till teknologin, vilket öppnar nya möjligheter. Den här kompetensen är en jättestor konkurrensfördel för oss.
Örebro universitet har 15 000 studenter, 86 utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå och närmare 1 000 fristående kurser. Universitetet bedriver stark forskning inom psykologi, robotik, miljö, och medicin. Nu görs strategiska satsningar på lärarutbildningen, samverkan inom teknik, forskning om hälsosamt åldrande och inom området mat och hälsa.
-
Jan 15, 2021
Hexatronic får affärer för 60 miljoner
Affärer Det är flera sjökabelkontrakt för europeiska kunder.
-
Jan 15, 2021
Affärer för miljarder till Hägglunds
Affärer Planerar för rekrytering av hundratals under 2021.
-
Jan 15, 2021
Enerco etablerar sig i Stockholm
Branschnytt Industrisaneringsföretaget anställer nio medarbetare.
-
Jan 15, 2021
Formteknik Verktyg i Anderstorp får ny ägare
Nyheter Tillsammans erbjuder de ett mer komplett erbjudande till kunder över hela Europa. -
Jan 15, 2021
Sandvik förvärvar andel i AI-företag
Nyheter Tillsammans ska de ta lösningar för smart tillverkning till nästa nivå.
-
Jan 15, 2021
"Regeringens beslut saknar tydligt stöd i svensk lagstiftning"
Nyheter Boliden begär rättsprövning av regeringsbeslut. -
Jan 14, 2021
Global leverantör till fordonsindustrin etablerar sig i Sverige
Nyheter Investerar 20 miljoner euro i kompetenscenter och produktionsanläggning och inleder rekrytering redan under första kvartalet 2021.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
Från en källare i Vänersborg till en global industrigrupp
Det svenska bolaget firar nu 70 år.
-
PLAY: Hur stort är koldioxidavtrycket för en elbil?
Elbilstillverkaren Polestar manar till ökad transparens, se filmklippet.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.
-
Ställverk med lägre miljöpåverkan
En nyhet i ABB:s portfölj av hållbara ställverk är ett RMU-ställverk med banbrytande lastfrånskiljare.
-
Toyotas självkörande e-Palette kan fylla många funktioner
e-Palette är batteridriven och anpassad för det som kallas Autono-MaaS.
-
XMReality lanserar flera nya produktfunktioner
Läs mer om de olika funktionerna.
-
Atlas Copco introducerar G 2-7 ideala för mindre verkstäder och tillverkande företag
Kompressorerna i serien G 2-7 har en rad fördelar.