Kompositteknikerna handlaminerar upp en sittdurk under ett studiebesök på Diab. Foto: Plushögskolan.

Jun 19, 2017

Nyexaminerade tekniker som industrin skriker efter


"På examensdagen fick jag två telefonsamtal från arbetsgivare". Förutom stora aktörer som Saab, Volvo och Koenigsegg är det även flera mindre företag som efterfrågar dessa tekniker.

 

Nu har den andra kullen komposittekniker tagit examen från Teknikhögskolan i Varberg, och de möter en minst sagt ljus arbetsmarknad. Efterfrågan på medarbetare med kunskaper om kompositmaterial är stor och industrin rekryterar idag från hela Europa för att täcka behovet. Detta märker man tydligt av på Teknikhögskolan som driver utbildningen på uppdrag av Campus Varberg.

– På examensdagen fick jag två telefonsamtal från arbetsgivare som frågade om några av de nyutexaminerade kompositteknikerna sökte jobb, berättar Kiran Elfström Falk, utbildningsledare på Teknikhögskolan i Varberg.

Utbildningen som är på två år har funnits sedan 2014. Den ger de studerande både teoretiska och praktiska kunskaper som gör gruppen hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Som komposittekniker är man expert på att producera sådant som behöver vara lätt och starkt – exempelvis flygplan, bilar och sportutrustning, som innehåller kol- och glasfiber.

I princip samtliga som nu har tagit examen har fått jobb som komposittekniker.

– Den största delen av utbildningen är teoretisk men den innehåller också en del praktiska moment. Förutom LIA, alltså praktikperioderna, som omfattar totalt en fjärdedel av utbildningen, har vi också övningar där de studerande får arbeta med materialen, berättar Kiran Elfström Falk.

Utbildning utvecklad av branschen

Utbildningen, som är en yrkeshögskoleutbildning, har tagits fram i samarbete med flera av de stora företagen inom transportbranschen.

– Vi samarbetar bland annat med stora fordonstillverkare som Volvo och Koenigsegg samt med små och stora företag på västkusten som söker kompetens inom kompositområdet, säger Kiran Elfström Falk.

Företagen man samarbetar med är representerade i en ledningsgrupp som arbetar med att utveckla utbildningen och dess innehåll. En av medlemmarna i gruppen är Kenneth Karlsson, chef Teknologiutveckling på Saab Aerostructures.

– På Saab söker vi medarbetare med kompositkunskap på alla nivåer, bland annat kan man arbeta med verktygskonstruktion eller som produkttekniker. Vi tror också att branschens behov av sådan kompetens kommer att öka. Tack vare samarbetet mellan Teknikhögskolan och oss representanter i gruppen kan vi vara med och skapa en stark utbildning, säger han.

Enligt Kenneth Karlsson är det nyttigt både för de studerande och för företagen att utbildningen innehåller flera LIA-perioder.

– De studerande gör ofta praktik på olika arbetsplatser under praktikperioderna. Det innebär att de får bred erfarenhet som de kan sprida mellan företagen. I ledningsgruppen anser vi att det är just sådana erfarenhetsutbyten som för branschen framåt. Vi ser inte varandras företag som konkurrenter utan som delar av samma bransch som vi kan utveckla tillsammans, säger han.

Kompositkunskap en framtidskompetens

Inom flera stora industrier ser man en ökad användning av kompositmaterial, och därmed ökar också behovet av medarbetare med kunskap om dessa. Till exempel förväntas den globala efterfrågan på kolfiber att tredubblas under de kommande åren.

– Flyget har lång erfarenhet av att arbeta med kompositmaterial för att tillverka lätta konstruktioner, och nu börjar fler och fler branscher ta efter det arbetet. Det innebär att man måste tänka om i både design och produktion, och till det behöver vi medarbetare som designar och konstruerar med kompositmaterialen som utgångspunkt, säger Kenneth Karlsson.

Plushögskolan AB består av yrkeshögskolorna Affärshögskolan, Teknikhögskolan och Vårdyrkeshögskolan.

Yrkeshögskolorna bedriver YH-utbildningar i nära samverkan med arbetslivet. Nio av tio av våra studenter får jobb efter examen. Det tror vi beror på att näringslivet är med och formar utbildningarna efter marknadens behov, att våra föreläsare har branschaktuell kunskap och att våra studenter tillbringar en stor del av utbildningstiden på företag i branschen.

LIA
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT