Foto: Volvo Lastvagnar (Tuvefabriken)

Feb 18, 2021

Nu slår bristen till hos Volvo - Stoppar produktionen


Idag meddelar lastbilstillverkaren Volvo brist på halvledarkomponenter - tvingas dra ner produktionen i Belgien.

Rapporter om brist på halvledarkomponenter började komma redan i slutet av förra året, mestadels hos asiatiska biltillverkare. Bristen gäller nu även europeiska tillverkare, även Volvo.

Volvo tvingas nu stoppa produktionen för att få koll på rådande läge. Än så länge endas i Belgien, produktionen på Hisingen omfattas inte än så länge. 

Volvos presschef Claes Eliasson, säger att de tvingas till ett stopp i produktionen i Gent och att de ser över situtaionen vecka för vecka. Besluten blir lokala, säger Eliasson. 

Fordonkomponentsgruppens vd Fredrik Sidahl, bekräftar att situationen nu blivit alltmer svår även i Europa.

Halvledarbristen gäller hela branschen

Det här gäller nästan hela branschen. De stora leverantörerna i Tyskland och Frankrike bekräftar alla att det är besvärligt just nu. Ett värsta scenario är att det kan ta upp till mellan 3 och 6 månader och som sträcker sig över hela året, säger Eliasson till TT.

Halvledare finns i näsan alla elektriska apparataer och en stigande efterfrågan har gjort att konkurrensen nu ökat markant den senaste tiden.

Fordonsindustrin står ungefär för ca tio procent av den totala volymen av halvledare.
  • Mar 9, 2021

    Pampigt lager i nya fabriken i Kalmar

    Nyheter Maskintillverkaren startade sin verksamhet 1934 och är idag världsledande. Nu står 20.000 nya kvadratmeter färdiga, med en smidig artikelhantering.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT