ABB, Jönköping.

Oct 14, 2020

ABB har nått botten - skapar helt nya lösningar


Tre kraftfulla automationslösningar för maskinbetjäning.

High mix/low volume på riktigt!

When the going gets tough… då ägnar sig ABB år att skapa helt nya lösningar för en produktiv framtid.

En god bit av den intensiva utveckling som skett hos robotföretaget under rådande pandemi fick vi möjligheten att se vid en lätt informell visning där representanter från partnerföretagen Schunk och Stenbergs deltog hos ABB i Jönköping.

Tre kraftfulla automationslösningar för maskinbetjäning.

Det vi inte fick möjlighet att se från ABB vid inställda Elmia Produktionsmässor, visade företaget istället hemma på sin anläggning i Jönköping. Ridå för framför allt tre helt nya koncept som lovar mycket för framtidens flexibla high mix/low volume- produktion. Nye platschefen Joakim Rosenqvist, exportchef Martin Jönsson, Sverigesäljare Martin Skyborn och exportsäljare Erik Kassermo kunde svårligen dölja sin stolthet över företagets senaste applikationer. Schunks Roger Cronholm och Vesna Almkvist var lika stolta över sina bidrag till framför allt två av de nya koncepten. På plats fanns också Mathias Zingmark, Martin Thörn, Rickard Josefsson och Mathias Holmqvist från Stenbergs, samarbetspartner med ABB.

Lågvolym på riktigt
Den första innovationen är en lösning för automatiskt chuckbacksbyte med robot. Erik Kassermo berättar om lösningen som tagits fram tillsammans med ABB England för det brittiska företaget AES, som tillverkar mekaniska tätningar för olja/gas-industrin.

- I Sverige ansvarar vi för framtagningen av lösningen och viss testkörning, innan ABB England tar över och driver projektet vidare mot kund, berättar Erik. I många fall samarbetar vi med England och bistår med support, i andra löser de allt själva.

I just det här fallet är det två Nakamura-svarvar som betjänas av ABB-roboten, som byter backar i Schunk Rota S-chuckar. I svarvarna bearbetas två detaljer samtidigt i huvud- respektive subspindel. Resultatet är en produktionscell som inte bara arbetar dygnet runt utan kan dessutom arbeta med varierade volymer ner till enstyckstillverkning.

- De vill inte köra mot lager utan jobba mot order, fortsätter Erik Kassermo. Då kan det vara en, fem eller tio bitar och då kan de stacka jobben och låta roboten hantera omställningarna.

- Det här är ett fantastiskt exempel på lågserieproduktion, där man samtidigt kan hålla en hög mix med varierande antal och storlekar på komponenterna, där vi låter roboten göra omställningen av svarven, kommenterar, Joakim Rosenqvist. Det är high mix/low volume på riktigt.

- Schunks del i projektet är minst lika stor som vår, säger Martin Skyborn. Vi använder i det här fallet Schunks Rota-S, en automatisk verktygsväxlare för större grip och grip för byte av backar och dessutom Smart grip med större slag för detaljer upp till tio kg. Cellen är försedd med två magasin för chuckar, totalt 120 platser för de båda maskinerna.

- Den här cellen kommer dessutom att förses med en Mitutoyo CMM-maskin som kontinuerligt mäter bitarna och skickar kompenseringsdata till svarvarna, tillägger Erik Kassermo.

Nästa generation FlexLoader
ABB presenterar också nästa generation av det sedan länge välkända konceptet FlexLoader. Den nya generationen har inte bara ett nytt funktions- och designtänk utan får också mer automation, bland annat med hjälp av AGV:er (Automated Guided Vehicle).

- Den produktkarta vi har idag med FlexLoader Vision och ett antal standardfunktionspaket kommer att ritas om ordentligt de kommande åren, säger Martin Skyborn. Vår nya lösning är modulär, där vi har i princip samma komponenter, men där vi kan byta vissa delar. En modulär design möjliggör kortare ledtider, vi behöver inte lagerhållalika många olika varianter, det är väl beprövat då samma komponent används mycket och så vidare. Det nya, mer robust byggda HMI:t (Human Machine Interface) kommer dessutom att vara mer lättanvänt än tidigare.

Det här följer ABB:s tänkt vid robottillverkningen, som också blir mer modulär och flexibel, där det blir enklare att skräddarsy lösningar.

Även om det inte varit något större fel på designen hos FlexLoader hittills, kommer den kommande generationen att vara mer modern och inte ”spreta så mycket” som Skyborn uttrycker det.

FlexLoader-paketet består av en huvudmodul som kan modifieras på olika sätt, ett elskåp där skärmar kan placeras på baksida eller sida, man kan lägga till ett eller flera transportband, roboten kan monteras på förlängd fot, tiltad eller vägghängd. Ett högst flexibelt modulsystem alltså. Cellen kan sedan matas på en rad olika sätt. I konceptet finns matning från pall, via skjutbar låda, med conveyor och det man kallar Random Bin Picking, det vill säga att roboten med vision plockar oordnade detaljer. I den cell man byggt upp hos ABB och nu visar är det en AGV som förser roboten och svarven med detaljer. Inmatningsmetoderna kan också kombineras i cellerna.

Nollpunkt
Slutligen har ABB tagit fram ett nollpunkts-koncept där återigen Schunk har en aktiv del med sitt nollpunktssystem Vero-S, som Schunks Roger Cronholm ingående beskrev.

Konceptet består av ett hyllsystem med palletter, laddat med en rad olika fästdon för varierad produktion i en fleroperationsmaskin. Via ett vridbord kan operatören ladda palletten.

 - Här finns också olika möjligheter, berättar Martin Skyborn. Antingen kan operatören förfixturera en detalj på pallett och styra jobbplaneringen via ett enkelt HMI eller så kan detaljerna komma in exempelvis via conveyor och att roboten plockar detaljen med vision och laddar fixturen i maskinen istället.

Pallett-systemet är modulärt och kan varieras och byggas ut på olika sätt. I den cell som byggts upp i hallen har man 15 palletter på varje sida. Man kan också ha exempelvis en verktygsväxlare på ena sidan och palletter på den andra. Även här alltså ett mycket flexibelt system.

ABB har alltså utnyttjat tiden under de inledande månaderna av Corona-pandemin med att utveckla framtidsvisioner och skapat förutsättningar för smart maskinbetjäning för de förhållanden som råder och kommer att råda i produktionen framöver, nämligen hög produktmix och låga volymer – ända ner till en komponent. ABB har nått botten.


ABB samling.
Corona-säker samlingsbild från eventet hos ABB Jönköping. Fr.v. Martin Skyborn, ABB, Martin Thörn, Mathias Holmqvist och Mathias Zingmark, Stenbergs, Vesna Almqvist, Schunk, Martin Jönsson, ABB, Roger Cronholm, Schunk, Rickard Josefsson, Stenbergs, samt Erik Kassermo och Joakim Rosenqvist, ABB.

ABB chuckbacksbyte.
Stenbergs Mathias Zingmark betraktar ABB-roboten som byter backar i Schunk-chucken Rota-S i ABB:s nya koncept som lever upp till produktionsmdellen high mix/low volume.

ABB
CNC  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT