Northvolt Ett gigafactory Skellefteå

Northvolt Ett gigafactory i Skellefteå. Foto: Northvolt.

Jun 9, 2021

Northvolt tar in ytterligare 23 miljarder


Planerar redan kapacitetsökning i Skellefteå för att klara den ökande efterfrågan.

Batteritillverkaren Northvolt har idag tillkännagivit undertecknandet av ytterligare finansiering om ca 23 miljarder kronor.

Enligt ett pressmeddelande kliver nya investerare in, de fyra svenska AP-fonderna och kanadensiska pensionsfonden OMERS, tillsammans med befintliga investerarna Goldman Sachs Asset Management och Volkswagen Group. Dessutom deltar nuvarande aktieägare AMF, ATP, Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Compagnia di San Paolo genom Fondaco Growth, Cristina Stenbeck, Daniel Ek, IMAS Foundation, EIT InnoEnergy, Norrsken VC, PCS Holding, Scania och Stena Metall Finans.

Inklusive den riktade placeringen har Northvolt nu samlat in mer än 6,5 miljarder dollar i eget kapital och skulder för att möjliggöra en expansionsplan som leder fram till och utöver 150 GWh av den årliga produktionskapaciteten i Europa 2030. Dessutom har Northvolt hittills säkrat mer än 27 miljarder dollar i kontrakt från nyckelkunder, inklusive BMW, Fluence, Scania och Volkswagen, för att stödja sin plan, som också innefattar upprättande av återvinningsfunktioner för att möjliggöra att 50 procent av alla råvarukrav kommer från återvunna batterier till 2030.

Peter Carlsson, grundare och VD för Northvolt, kommenterar:

-Vi har en solid bas av investerare och kunder i världsklass som delar Northvolts uppdrag att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra den europeiska övergången till förnybar energi.

Northvolts första gigafabrik, Northvolt Ett, i Skellefteå, Sverige, kommer att utökas från den tidigare planen på 40 GWh till 60 GWh årlig produktionskapacitet för att möta den ökade efterfrågan från nyckelkunder, inklusive en order på 14 miljarder USD från Volkswagen som tillkännagavs tidigare detta år. Fabriken kommer att påbörjas senare i år.

-Vi har producerat celler i vår anläggning, Northvolt Labs, i mer än ett år och är glada över att nu använda den kunskap och teknik vi har utvecklat i norr för att starta storskalig produktion, säger Peter Carlsson.

För att nå sitt kapacitetsmål 2030 räknar Northvolt för närvarande med att bygga minst två gigafabriker i Europa under det kommande decenniet och utforskar aktivt möjligheten att bygga nästa av dessa i Tyskland.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117