Foto: Din Maskin.

Oct 26, 2020

De utökar den redan toppmoderna maskinparken i Motala


"Ett system som många i branschen drömmer om"


Redan på 30-talet var Rasch igång med sin verksamhet och är idag en av Sveriges ledande tillverkare och utvecklare av ventilationsprodukter. I anläggningen i Motala har den toppmoderna maskinparken nu utökats med tre nya maskiner från Prima Power och Din Maskin.

Night Train lagersystem, bockautomat och kombinerad stans/vinkelsax – en framtidssäkrad installation

Rasch har investerat i ett Night Train lagersystem där hela materiallogistiken, med allt från förvaring och materialdistribution till de anslutna maskinerna samt mellanlagring av färdiga produkter för att ta ut kit till monteringsprocessen, hanteras.

I den nya installationen ingår en Shear Genius SG1530 stans/vinkelsax-maskin som har kopplats till Night Train, samtidigt som Rasch har anslutit sin befintliga SG1530 med snabbladdningssystem. Den befintliga maskinen köptes som en fristående enhet 2018 för framtida möjlighet till inkoppling i ett Night Train.

Stans/vinkelsax-maskinerna försörjer fem SafanDarley kantpressar samt en kantpressrobot med ämnen via nattåget. Prima Powers SG1530 är en servoelektrisk stansmaskin med en vinkelsax med eget servoelektriskt drivsystem, vilket gör att klipprörelsen utförs både snabbt och med hög precision. Maskinen har integrerad automatisk laddning såväl som utmatning och sortering av detaljerna och skrot som standard.

Slutligen ingår en Prima Power bockautomat EBe3320med 3350mm bocklängd som också är ansluten till Night Train och som även den försörjs med ämnen från stans/vinkelsax-maskinerna. Bockautomaten har servoelektrisk drift vilket resulterar i mycket hög repeternoggrannhet och låga driftskostnader.

Tulus - mjukvara som effektiviserar och förenklar

Rasch har även investerat i Prima Powers mjukvara Tulus Office Premium vilken har en full integrering till affärssystemet. Detta innebär att när en ny kundorder kommer in till affärssystemet så tar Tulus och importerar aktuella 3D-filer, gör en utbredning och automatiskt verktygssätter detaljerna för stansprocessen. Parallellt med detta så genereras även bockprogrammen till bockautomaten automatiskt.

När Tulus har skickat jobben ut till stansmaskinerna så kan även bockautomaten bevaka när råämnena är stansade och därmed starta bockprocessen när de finns tillgängliga.

Tulus håller även ihop kundordern så att man efter bockning kan packa produkterna i ett kit och starta monteringsprocessen när artiklarna är tillgängliga.

”Ett system många i branschen drömmer om”

Richard Uppenberg, säljare på Din Maskin, menar att Rasch har investerat i ett system som han tror att många i branschen drömmer om.

-Investeringen är enormt viktigt för oss och ger oss en ökad kapacitet och en automationslösning, säger Anders Wolving, platschef på Rasch. Att det är möjligt att koppla ihop flera maskiner när marknaden kräver det är också viktigt för att framtidssäkra investeringen. Med Nighttrain kan vi dessutom köra obemannat på kvällar, fortsätter Anders Wolving.

Att valet föll på Prima Power och Din Maskin menar Anders Wolving att det bland annat beror på att maskinerna har korta omställningstider, det är lätt att tillverka i små volymer, maskinerna har en hög kvalitetsnivå och att det är enkelt att byta verktyg.

Stor utbyggnation klar i november

Samtidigt som Rasch har gjort stora investeringar i maskiner så har man också byggt ut sin fastighet med ytterligare 8 000 kvm. Projekt har pågått i ca två år och start för inflyttning i de nya lokalerna sker i november 2020.

I den nya lokalen så får Rasch plats med nytt färdigvarulager, montering, ny lackeringsanläggning samt utleveransavdelning.

-Med den nya fabriken står Rasch stark i många år framöver, avslutar Richard Uppenberg.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT