Foto: LKAB.

Jan 27, 2021

LKAB har hittat mer malm


Ger fortsatt produktion bortom 2060.

Efter larmet om att malmen i Kirunagruvan kan ta slut redan 2035 startade LKAB ett stort projekt för att leta mer malm i närheten av alla sina befintliga gruvor. Under två år har gruvföretaget nu satsat stora summor på prospektering.

I februari ska LKAB offentliggöra sina resultat, men redan nu kan SVT berätta att resultaten pekar på goda fyndigheter och fortsatt produktion bortom 2060 i gruvorna i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.

-Vi har följt vår intuition, att det skulle fortsätta mot norr, säger LKABs prospekteringsdirektör, Pierre Heerona, om Kiirunavaara, till SVT.

Även i Luossavaara har man borrat djupa hål och hittat intressanta fynd. I Malmberget verkar alla malmkroppar fortsätta mot djupet och i Svappavaara är planen att hämta malm från både gruvan i Leveäniemi och gruvan i Gruvberget.

LKAB har satsat 700 miljoner kronor, anställt 25 personer till prospektering, provborrat 350 kilometer och drivit 2,4 kilometer undersökningsort. När LKAB ffentliggör sina resultat i februari, kommer gruvföretaget att kunna skriva upp sina mineraltillgångar avsevärt.

Undersökningarna kommer att fortsätta de kommande åren fram till 2025, då LKAB måste besluta om nya huvudnivåer i Kiruna och Malmberget.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT