På bilden från vänster Max Duljan, operatör trådgnistning LaserTool, Jan Kvist, vd och ägare LaserTool, Jan-Anders Johansson, Star Servus Verktygsmaskiner AB som är generalagent för och har sålt Fanuc-utrustningen. Foto: LaserTool.

Mar 20, 2017

Olofströmsföretaget tecknar avtal med global fordonunderleverantör och miljoninvesterar


I samband med affären bildar man ett nytt affärsområde och satsar på en utbyggd maskinpark.

LaserTool i Blekinge AB har tecknat avtal med Shiloh Industries gällande trådgnistning. 

- Vi investerar nästan 2 miljoner kronor i en ny trådgnist inklusive tillbehör och programvaror, berättar Jan Kvist, vd och ägare till LaserTool, för Svensk Verkstad.

En ny Fanuc ROBOCUT C600iA är redan levererad och drifttagen i början av mars.

- Vad gäller CAM-beredning/programmering, så föll valet på Tebis med plug-in modulen DCAM CUT som gör det möjligt att läsa in 3D solider, samt med funktionen att gnista bestämd vinkel över en 3D form, vilket har ett högt värde, förklarar Jan Kvist. Vi använder redan Tebis för övriga områden så det kändes naturligt.

Affären avser i huvudsak att Olofströmsbaserade LaserTool med närhet till Shiloh Industries i Olofström ska trådgnista svetsade klippstål i underhållssyfte, men LaserTool kommer även att tillhandahålla trådgnistning för nytillverkning av olika detaljer.

- I första skedet har vi anställt en operatör, men sannolikt kommer fler resurser att krävas vartefter, säger Jan Kvist.

- Genom att öka andelen trådgnistning i underhållssyfte frigör vi många handtimmar i vårt eget underhåll. Med trådgnistning ökar vi även kvalitén och totalt sett sänker vi våra underhållskostnader, säger Magnus Nell, underhållschef hos Shiloh Industries.

- LaserTool är redan idag leverantör till Shiloh för laserhärdning och 3D-scanning/-mätning och kommer med det nya affärsområdet att bli en fortsatt viktig partner för vår framtid, säger Magnus Nell.

LaserTool har i mer än 15 år levererat laserhärdning av plåtformande och klippande pressverktyg till svensk bilindustri. Sedan några år tillbaka erbjuder LaserTool även 3D-scanning och 3D Mätning där företaget utför tjänster inom optisk mätteknik för verktyg, detaljer och komponenter i varierade material och storlekar. 

- Vi 3D-scannar till exempel pressverktyg, plåt och Plastdetaljer till bilindustrin, mängder med mekaniska komponenter, till och med konstverk, berättar Jan Kvist.

- Avtalet med Shiloh är startskottet för vårt nya affärsområde, men vi ser redan ett stort intresse för trådgnist från andra aktörer på marknaden. Jag ser en stor tillväxtpotential inom affärsområde trådgnistning, säger Jan Kvist.

Jan tillägger:

- Ett mervärde är att vi inför trådgnistning kan 3D-scanna detaljerna om det saknas ritningsunderlag. Detta är något som redan visat sig vara aktuellt.

Avtalet med Shiloh Industries trädde i kraft den 1 mars 2017.

Shiloh Industries, tidigare Finnveden Metal Structures, är en ledande global leverantör av metallprodukter till fordonsindustrin och övrig industri. Företaget utför pressning, gjutning och sammanfogning i stål, olika legeringar, aluminium, magnesium eller en kombination av dessa och hjälper kunderna att reducera fordonets materialkostnad, vikt och bränsleförbrukning utan att kompromissa om prestanda och säkerhet. Shiloh Industries grundades 1950 i Ohio, USA. I dagsläget har företaget ca 3 000 anställda över hela världen och omsätter ca 7 miljarder kronor.
 
  Annons
 • Omvandlare till fotovoltaiska paneler

  Under de senaste åren har vi observerat ett ökande intresse för ”grön energi”. Det dyker upp ett antal applikationer för energiutvinning från fritt tillgängliga källor och bland dessa är installationer av fotovoltaiska paneler mest populära.
  0
 • Sep 17, 2020

  Effektiv och snabb hjälp i industriell produktion med KUKA:s nya KR SCARA-robotar

  Teknik Med egenskaper som ultrakompakta, snabba och starka blir KUKA:s nya KR SCARA-robotar en värdefull hjälp i industriell produktion för smådelsmon-terings-, materialhanterings- och inspektionsuppgifter.
  0
 • Sep 17, 2020

  ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nästa steg med fler partners

  Nyheter ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nu nästa steg och knyter till sig fler partners när de ingår avtal med Westinghouse, Mälarenergi och innovationsnätverket Automation Region. SynerLeap har även flyttat till nya lokaler. Plattformen fortsätter därmed att expandera sitt innovationsekosystem med än bättre närhet till ABB:s industrikunder.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Sökandet efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har visat på hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Hur kan snabb tillverkning av delar öka säkerheten i dagens leveranskedjor?
  0

SENASTE NYTT