Nov 15, 2016

Laserhärdning och 3D-scanning ett framgångsrikt koncept


Blekingeföretaget LaserTool som gjort sig kända för laserhärdning, inte minst inom fordonsindustrin, har breddat sitt koncept.

LaserTool ställer ut för första gången på Elmia Subcontractor. Laserhärdning är den stora produkten för Blekingeföretaget där nära 80 procent av omsättningen utgörs av laserhärdning av slitageutsatta klipp- och formverktyg samt komponenter till fordons- och den övriga verkstadsindustrin.

- Det som ökar nu är seriekomponenter. Produkter med högt tillverkningsvärde. Fordonsindustrin är dominerande, direkt till tillverkarna eller via underleverantörerna. På seriekomponenter har vi lägre marginaler men samtidigt är det lättare att få upp beläggningen, berättar Jan Kvist som är vd för LaserTool.

- Genom att laserhärda produkterna reducerar eller elliminerar man behovet av efterbearbetning. Med laserhärdning kan i vissa fall härdkostnaden öka med 20 procent, förklarar Jan Kvist, men sett till totalkostnaden kan den minska med ca 40 procent. Prissättningen laserhärdning styrs inte av produktens vikt. Det är arean som ska härdas som avgör priset. Dessutom får komponenten ett ökat slitageskydd och sammantaget en längre livslängd.

Sedan några år tillbaka har LaserTool i Olofström ytterligare ett ben att stå på, nämligen 3D-scanning. De har en fotoscanner inklusive fotogrammetrisystem som används med stativ och en handhållen laserscanner.

Timmy Petersson demonstrerar 3D-scanning. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

- Vi 3D-scannar till exempel pressverktyg till bilindustrin, mängder med mekaniska komponenter, till och med konstverk, berättar Jan Kvist.

- Vad gäller verktyg inom bilindustrin så är det ju så att redan efter dag ett i produktionen, så ser inte verktyget detsamma ut längre. Det blir slitage, det kan vara handpåläggning i form av slipning till exempel. Då scannar vi in verktyget innan det tas in för ändring.

- 3D-mätning är även ett område som fler väljer att tillämpa. Förutom att man får ut sina mätpunkter kan man även visuellt med färgkarta lätt åskådliggöra differensen mellan verkligt och nominellt. Samt sparas den inscannade produkten så det i efterhand är enkelt att komplettera med fler mätpunkter/analyser.

- Jag tror att i framtiden, så kommer all mätning att ske optiskt, det vill säga beröringsfritt, säger Jan Kvist. Fordonsindustrin bygger redan in optisk mätning direkt i sina produktionsflöden.

Toppbilden: Timmy Petersson, 3D-scanningstekniker, Marko Arvola, produktionstekniker och Jan Kvist, vd, i LaserTools monter på Elmia Subcontractor.
  Annons
 • Omvandlare till fotovoltaiska paneler

  Under de senaste åren har vi observerat ett ökande intresse för ”grön energi”. Det dyker upp ett antal applikationer för energiutvinning från fritt tillgängliga källor och bland dessa är installationer av fotovoltaiska paneler mest populära.
  0
 • Sep 17, 2020

  Effektiv och snabb hjälp i industriell produktion med KUKA:s nya KR SCARA-robotar

  Teknik Med egenskaper som ultrakompakta, snabba och starka blir KUKA:s nya KR SCARA-robotar en värdefull hjälp i industriell produktion för smådelsmon-terings-, materialhanterings- och inspektionsuppgifter.
  0
 • Sep 17, 2020

  ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nästa steg med fler partners

  Nyheter ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nu nästa steg och knyter till sig fler partners när de ingår avtal med Westinghouse, Mälarenergi och innovationsnätverket Automation Region. SynerLeap har även flyttat till nya lokaler. Plattformen fortsätter därmed att expandera sitt innovationsekosystem med än bättre närhet till ABB:s industrikunder.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Sökandet efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har visat på hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Hur kan snabb tillverkning av delar öka säkerheten i dagens leveranskedjor?
  0

SENASTE NYTT