Elmia Produktionsmässor - Ann Kittendorff och Markus Börrison, Elmia

Ann Kittendorf och Marcus Börrisson delar på projektledaransvaret för de sex mässorna. Ann tar hand om Verktygsmaskiner och Plåt, medan Marcus projektleder de övriga. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Jan 20, 2020

"Kunderna måste se maskiner - få lukta, lyssna och känna på dem"


På Elmia Produktionsmässor träffas man ansikte mot ansikte för att göra affärer. I maj smäller det till igen.

Elmia ladder upp för ett nytt paket Produktionsmässor. Första året var Elmia Produktionsmässor bra. Sedan blev de ännu bättre. Och fler.

Nu samsas sex starka industrimässor under samma tak för att bjuda in en bransch som från dag ett lovordat konceptet som bara tycks bli starkare.

– En unik arena för Sverige, säger projektledare Marcus Börrisson som ser fram emot ännu ett framgångsrikt event.

Det var när de redan etablerade och framgångsrika mässorna Elmia Automation och Elmia Svets och Fogningsteknik 2016 fick sällskap av Elmia Verktygsmaskiner och Elmia Plåt, som Produktionmässorna blev ett begrepp och gjorde ett ordentligt avstamp i Jönköping och genast föll branschen i smaken.

Det här var vad man väntat på; en stor mässa som samlar den tillverkande industrins alla delar på ett ställe, där synergieffekterna var självklara.

Alla delar, förresten? Nej, inte riktigt. Det skulle komma mer. Elmia adderade ytterligare ett par ben till det fyrbenta eventet och med Elmia Polymer och den helt helt nysnickrade Elmia 3D var cirkeln sluten. Nu är de alltså sex.

Mitt i industrisverige

Med detta har Elmia Produktionsmässor blivit en mötesplats inte bara för hela tillverkningsindustrin utan också mitt i Industrisverige.

Jönköping utgör nämligen ett tämligen centrerat nav kring vilket större delen av svensk tillverkningsindustri verkar rent geografiskt. En stor del av den industrin finns i just Jönköpings län, de angränsande länen och därefter närliggande län.

Dessutom kan vi konstatera att en stor spelare som DMG MORI finner 80 procent av sina svenska kunder inom en radie på 30 mil från Jönköping. Utan närmare kontroll kan man nog sluta sig till att ungefär samma förhållande gäller för andra stora maskintillverkare.

Mötesplats för affärer

Arenan i Jönköping är en mötesplats för affärer och mässteamet skapar bästa möjliga förutsättningar för att detta ska ske i stor omfattning. Grunden utgörs som alltid av de utställande företagen, som redan nu är många och löpande blir alltfler. Dessutom adderas värden i form av en rad aktiviteter, spännande föredrag och debatter där aktuella industrifrågor lyfts fram. Till exempel.

— Elmia Produktionsmässor är en unik arena för Sverige med nyheter, innovationer och produktionsteknik från sex olika branscher inom tillverkningsindustrin, säger Marcus Börrisson.

– För oss står alltid affären i fokus samtidigt som vi genom scenprogram och aktiviteter på golvet lyfter de utmaningar och möjligheter som svensk tillverkningsindustri står inför i framtiden.

Personliga möten

Vi lever i en digital värld där vi sällan behöver lämna datorn för att hitta det vi söker. Det gäller oss som privatpersoner i lika hög grad som för företag. Vi skulle klara oss alldeles utmärkt med datorn utan att fysiskt möta en enda människa. Men hur kul är det på en skala?

— Det personliga mötet är ovärderligt i dagens digitala samhälle, säger således Marcus Börrisson.

– På Elmia Produktionsmässor får man inte bara en möjlighet att träffas ansikte mot ansikte för att göra affärer, utan här går det även att se maskinerna ”live” vilket innebär sex väldigt levande mässor.
Där har han en poäng. Vi vet ju att möta inte bara människor och affärspartners utan också maskiner, produkter på riktigt har ett enormt värde. Att se maskiner i arbete, hålla i och känna på produkter, att se lösningar i tre (verkliga) dimensioner.

Kenneth Ragnmark, säljare på Ursviken, instämmer:
-Kunderna måste se maskiner. Få lukta, lyssna och känna på dem.

Tommy Strand, InLead Automation, säger:
-Elmia Automation är den absolut bästa maskin- och automationsmässan i Sverige. Hit kommer flertalet av våra kunder, både inom skärande och plast, och vi måste finnas där de är.

Viktigt att synas

Arrangörerna är ännu lite förtegna om vilka teman som 2020 års Elmia Produktionmässor kretsar kring och fokuserar på. Detta får vi återkomma till.

Vi kan däremot redan nu avslöja att det blir en del förändringar av layouten sedan sist. Kartan ritas delvis om då exempelvis Elmia 3D, som när det senast begav sig fick nöja sig med Mässgatan där utrymmet är begränsat, flyttar in i större lokaler. Det blir alltså en del omflyttningar och mässorna kommer att se lite annorlunda ut jämfört med vad vi vant oss vid.

Många utställare ska få plats på mässan. I takt med att dess popularitet – läs genomslagskraft – växer antalet utställare. Kanske är det i synnerhet 3D som har störst utvecklingspotential därvidlag, men även på övriga områden finns många intresserade företag som tidigare inte deltagit på mässan. Många av "veteranerna" vill dessutom utöka sitt deltagande och satsa mer på mässan, just för att den fått så gott renommé i branschen.

Marcus Börrisson bekräftar detta;
— Just nu är det viktigare än någonsin att synas, hitta nya kunder och vara nyfiken kring möjligheterna inom industrin i Sverige. Arenan för detta är Elmia Produktionsmässor, säger han.

Några fler utställarröster

Anders Friborg, försäljningschef på debuterande Green & Co:
-Att ställa ut på Elmia Polymer skickar kort och gott ut rätt signaler. Våra kunder kommer framför allt från södra Sverige, men här blir ett tillfälle att visa ännu fler vad vi kan och gör.

Thomas Olsson, säljchef på Böhler Welding Nordic:
-Jag tror att vår satsning som ”Full welding solution provider” kan bli det största dragplåstret på hela mässan.

Anders Hjärtnäs, vd för Monitec:
-Jag hade faktiskt haft den här applikationen i bakhuvudet under flera år men det var först på Elmia Verktygsmaskiner som jag såg den live. Då blev det mer verkligt och en helt annan grej än att läsa om den. Så jag slog till och framåt midsommar levereras den till oss.

Richard Larsson, produktchef på Karlebo Gjuteriteknik:
-Vi fanns bara med i ett hörn i en monter under förra mässan, men utfallet gav ett riktigt bra tryck. Framför allt nådde vi ut till rätt målgrupp.

Bäddat för supermässa i Jönköping 12-15 maj, alltså.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT