Nov 8, 2019

Karosspluggar av återvunnen gummi till Volvo Cars


– Sedan 2016 har vi levererat många miljoner karosspluggar av miljögummi till Volvo Cars, säger Jan Bäckström, försäljningschef på AnVa Polytech och paneldeltagare på Elmia Subcontractor.

Fordonsbranschen står inför en omvälvande förvandling. Det är inte bara det fossila bränslet som ska fasas ut och ersättas av el. Det kommer också allt högre krav på underleverantörerna att de ska jobba hållbart och långsiktigt.

AnVa Polytech AB är ett företag som på allvar antar sådana utmaningar. Leveranserna ska vara pålitliga och av hög kvalitet och ett av de viktigaste syftena med deras hållbarhetsarbete är att minska de negativa miljöeffekterna.

– AnVa Industries är en ung industrigrupp som hela tiden utvecklas. Vi vill erbjuda våra kunder så lågt koldioxidutsläpp som möjligt och minska energianvändningen. Vi har själva lyckats med det på våra anläggningar runt om i Sverige, säger Jan Bäckström.

På Elmia Subcontractor hoppas han få tillfälle att för besökarna och åhörarna få berätta historien om hur AnVa och Volvo Cars sedan några år tillbaka har ett djupgående samarbete vad gäller den lilla men viktiga beståndsdelen karossplugg.

– Det handlar om att vi har ersatt en betydande mängd fossilbaserad andel av råvaran (kimrök) till våra EPDM-gummin för att istället använda kimrök som framställts från återvinning av uttjänta lastbilsdäck. Sedan kan vi tillverka så kallade karosspluggar av miljögummit, säger Jan Bäckström, och fortsätter:

– En vanlig Svensson kommer kanske aldrig i kontakt med en karossplugg, men det finns där i bilarna och fyller en viktig funktion. Vi har levererat många, många miljoner karosspluggar till Volvobilar över hela världen de senaste åren. Jag måste sticka ut hakan lite och säga att vi ligger i framkant när det handlar om innovativt tänkande kring hållbarhet och cirkulär ekonomi och vi har ytterligare miljöapplikationer i vår pipeline.

Samtidigt är AnVas bransch, precis som många andra, pressad och utsatt för konkurrens.

– Önskemålen är att vi ska producera miljövänliga, hållbara alternativ med minst lika hög kvalitet som tidigare produkter – och helst till ett lägre pris, säger han, och skrattar lite, innan han fortsätter:

– Skämt åsido, det känns faktiskt som om världen har vaknat de senaste åren och att allt fler förstår vikten av att jobba hållbart och långsiktig. Där måste jag ge en eloge till hela Volvo Cars. De har ju alltid jobbat med trygghet i främsta rummet och med människan i centrum, och de var tidiga att anamma och leva efter den hållbarhetstanke som vårt företag också är uppbyggt kring.
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • På jakt efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har synliggjort hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Så här kan snabb tillverkning av detaljer öka säkerheten i dina leveranskedjor.
  47

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Ny gripper från OnRobot

  Robotgriparen 2FG7 är ett mycket bra alternativ för industrier som läkemedel och känslig elektronik.
  16