Gustaf Ekström. Foto: CNC Quality.

Vd Gustaf Ekström framför företagets nya C50 UMT från Hermle. I bakgrunden syns också Stig-Olov Alvin, som sköter maskinen. Foto: CNC Quality.

Oct 20, 2020

Karlskogaverkstaden står starkt trots corona


Investerar 15 miljoner i maskinparken

Karlskogaföretaget CNC Quality precisionsbearbetar metall och hjärtat i verksamheten är 5-axlig bearbetning. Företaget tillverkar både prototyper och serieproducerade komponenter i stål, aluminium, rostfritt, magnesium och flera andra metaller, ofta gjutna ämnen. Nu satsar CNC Quality 15 miljoner kronor i ytterligare två maskiner. Med investeringen vill CNC Qualitys vd Gustaf Ekström markera att företaget står starkt trots coronapandemin. Samtidigt vill man flytta fram sin position som en attraktiv legotillverkare inom komplex produktion.

-Vi har klarat corona bra, än så länge i alla fall, och det beror nog mer på tur än skicklighet om jag ska vara ärlig. Våra viktigaste kunder har helt enkelt inte drabbats så hårt, säger Gustaf Ekström.

Klarar större ämnen och komplexa artiklar 

De maskiner som CNC Quality nu köpt in är en Multus 4000, en klassisk japansk Okuma, från Stenbergs, och en C50 UMT från tyska Hermle. Den totala investeringskostnaden är 15 miljoner kronor och båda maskinerna är nyligen satta i drift.

CNC Quality har flera fleroperationsmaskiner från Hermle sedan tidigare – en C40U, en C1200U, en C800U och en C30, vilket understryker att den 5-axliga bearbetningen är hjärtat i verksamheten. Tillskottet av C50 UMT utgör en rejäl förstärkning eftersom den inte bara är femaxlig utan även kan arbeta betydligt större ämnen än de äldre maskinerna (upp till 2,5 ton och 1 m3). C50 både svarvar och fräser, vilket tillåter att hela produktionen ofta kan ske i en enda uppspänning.

Okuma Multus U4000 är den första maskinen från Okuma i företagets uppsättning av precisionssvarvar. Den 5-axliga simultana B-axeln förbättrar företagets kapacitet att bearbeta komplexa artiklar i få uppspänningar, vilket gör det lättare att fokusera på komplex produktion.

Teknik i framkant attraherar kompetens

-Jag vet att det är oroligt på marknaden men vi är optimistiska och satsar på tillväxt. Investeringen syftar till att öka omsättning och vinst och givetvis säkra sysselsättningen, konstaterar Gustaf Ekström.

Han stannar till vid den nya Okuma-maskinen och börjar pratar om hur medarbetarnas kompetens utvecklas i takt med företagets erbjudande.

-Den bästa och mest avancerade tekniken gör att vi kan behålla våra befintliga medarbetare och samtidigt locka nya talanger.

CNC Quality är ett ingenjörsföretag baserat i Karlskoga, specialiserat på skärande precisionsbearbetning i metall. CNC Quality tillverkar både prototyper och serieproducerade komponenter i stål, aluminium, rostfritt, magnesium och flera andra metaller, ofta gjutna ämnen.

 

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT