AB Volvo.

Oct 9, 2020

JUST NU: Volvo avslutar alla permitteringar


Det meddelar SVT Nyheter Väst idag.

Volvo avslutar nu sina permitteringar med omedelbar verkan. Företagets presschef Claes Eliasson säger idag till SVT att de möter den ökade ekonomiska aktivitet som syns ute hos deras kunder. Över 20 000 anställda i Sverige har påverkats av permitteringarna i någon form.

Som vi vet så permitterades de flesta av lastbilstillverkaren AB Volvos anställda i slutet av mars på grund av coronasmittan. Uppgörelsen innebar att personalen permitterades 60 procent av arbetstiden, men att det fanns en del undantag.

I april förlängeds avtalet, då företaget trodde att en kommande efterfrågekris skulle slå till. AB Volvo stängde således ner hela produktionen, men produktionen återupptogs i viss mån vid fabrikerna i Skövde och Köping, där motorer och växellådor tillverkas.

Men nu avslutar alltså Volvogruppen alla permitterignar på alla bolag.

Det blev klart idag

– Vi hade ju ansökt fram till 31 augusti om permitteringsstöd och kommer inte att göra någon ny ansökan, säger företagets presschef Claes Eliasson.

– Folk har varit hemma i olika hög grad. Men de allra flesta har varit i hundra procents tjänst ett tag. Vi ser att aktivitetsnivån har gått upp bland våra kunder och då möter vi det med ökad aktivitetsnivå själva, säger han.

SVT frågar vidare när de anställda börjar eller börajde jobba heltid igen?

– Det har skett en gradvis utveckling och har sett olika ut beroende på var man jobbat. Vi var först tillbaka i Umeå, på hyttfabriken där man försörjer hela världsmarknaden med hytter.

Faran är inte över än säger Volvo till SVT

Att permitteringarna nu avslutas är enligt presschefen inte en signal om att faran är helt över.

– Det är fortsatt så att vi har en väldig beredskap för kostnader framåt och vi ser nu att smittalen går upp i flera länder och marknader. BNP-siffrorna är överlag väsentligt lägre på viktiga marknader, så vi har stor vaksamhet. Men tvivelsutan är aktiviteten högre nu än tidigare, säger presschefen till SVT.

Presschefen fortsätter att berätta för SVT att försäljning hör ihop med BNP och ekonomisk aktivitet och i synnerhet lastbilsförsäljningen.

– Särskilt lastbilsförsäljningen är väldigt korrelerad till BNP. Den här marknaden handlar väldigt mycket om ekonomisk aktivitet, och BNP är ett bra mått på hur försäljningen kommer att se ut framöver. Då ser vi förstås en lägre bild nu som kommer att hålla i sig under några år.
    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    56
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT