Jan Moström, Martin Lindqvist och Anna Borg

Jan Moström, vd LKAB, Martin Lindqvist, vd SSAB och Anna Borg, vd Vattenfall, bolagen bakom Hybrit. Foto: Fond&Fond.

Mar 24, 2021

Hybrit etablerar världens första produktionsanläggning för fossilfri järnsvamp i Gällivare


Vid en pressträff på onsdagen avslöjade SSAB, LKAB och Vattenfall sitt nästa steg mot fossilfritt stål.

Stålindustrin i världen står idag för 7 procent av de totala globala koldioxidutsläppen. Med initiativet HYBRIT som inleddes 2016, avser ståltillverkaren SSAB, gruvbolaget LKAB och energiföretaget Vattenfall skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål.

Genom en helt ny teknik där man reducerar syret från järnmalmen med hjälp av fossilfri el och vätgas i stället för med kol och koks, blir restprodukten vanligt vatten ut i stället för koldioxid. 

Initiativet har potential att minska koldioxidutsläppen med 10 procent i Sverige och 7 procent i Finland, samt dessutom bidra till att sänka utsläppen från stålindustrin i Europa och världen. 

I somras invigdes en pilotanläggning i Luleå och nu tar man nästa steg genom att bygga en första demonstrationsanläggning för produktion av 1,3 miljoner ton fossilfri järnsvamp i Gällivare som ska vara klar 2026.

Demonstrationsanläggningen integreras med pelletstillverkningen, och ingår i LKABs omställningsplan. Avsikten är att expandera järnsvampsproduktionen till full industriell skala om 2,7 miljoner ton till 2030 för att kunna förse bland andra SSAB med råvara till fossilfritt stål. Valet av Gällivare för en etablering är en samlad bedömning av industriella synergier, där närhet till järnmalm, logistik, elförsörjning samt energioptimering varit viktiga faktorer.

Investeringen bedöms överstiga 10 miljarder kronor.

LKAB Vitafors.

– Intill anläggningen byggs världens största anläggning för produktion av vätgas, som drivs av fossilfri el, säger Vattenfalls vd Anna Borg.

– Vi är världsledande i arbetet med att ställa om stålindustrin och nu ökar vi takten, säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef SSAB. Vi ser tydligt att efterfrågan på det fossilfria stålet ökar och då är det rätt att accelerera vårt banbrytande samarbete.

–  Tillsammans leder vi omställningen av järn- och stålindustrin och med HYBRIT startar vi nu vår resa för att bli framtidens leverantör av järnsvamp, säger Jan Moström, VD och koncernchef LKAB.

Gruvföretaget LKAB meddelade i höstas att bolaget står inför den största omställningen någonsin i bolagets 130-åriga historia. Den nya strategin är att ställa om till tillverkning av fossilfri järnsvamp till år 2045, något som innebär årliga satsningar på 10-20 miljarder kronor i 20 år.

Till 2025 ska ståltillverkaren SSAB ställa om tillverkningen i Oxelösund till fossilfritt och 2026 ska man vara först på marknaden med att erbjuda fossilfritt stål, för att till 2045 vara en helt och hållet fossilfri ståltillverkare.

Svenska fossilfria premiumprodukter

– Sverige kommer att kunna exportera fossilfri järnsvamp, fossilfritt stål och färdiga produkter som är fossilfria, säger Martin Lindqvist.

– Det här är det största vi tillsammans kan göra för klimatet. När vi är klara sänker vi de globala utsläppen hos våra stålkunder med 35 miljoner ton per år, vilket motsvarar tre gånger effekten av att parkera alla personbilar i Sverige för gott, säger Jan Moström.

Vid pressträffen fick representanterna för Hybrit frågan om hur de ser på H2 Green Steel, ett annat fossilfritt stålinitiativ, som ska ledas av Scanias avgående vd Henrik Henriksson och med investerare som bland andra Scania och Northvolt i ryggen.

– Det är bra att många tittar på den här tekniken, men vi är trygga i detta. Vi startade tidigt och leder utvecklingen, säger Martin Lindqvist.

På frågan om priset på fossilfritt stål svarar han:

– Priset kommer bland annat att vara beroende av elpriser och utsläppsrätter, men fossilfritt stål kommer att vara en premiumprodukt och prissättningen därefter.

– Vi kommer att ställa oss i kö, kommenterar Boxholms Profil AB från åhörarna, för att kunna erbjuda våra kunder fossilfritt stål.

Hybrit Development AB, som ägs av SSAB, LKAB och Vattenfall, utvecklar tekniken att producera stål med vätgas istället för kol, vilket minimerar de klimatskadliga koldioxidutsläppen från produktionen. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT