Annons
Nov 27, 2020

Enkelt att komma igång och överskådligt med cadett ELSA


Idag är det många konsulter som använder elkonstruktionsverktyget cadett ELSA. En av dem är teknikkonsultföretaget Rejlers. Så här lyckas de med sina projekt.

På teknikkonsultbolaget Rejlers i Oslo använder mellan tre och fyra elkonstruktörer nästan dagligen programmet bland annat för att rita kretsscheman för Statnett, Elvia, Glitre Energi Nett och Skagerak Nett.

Øystein Bøyding Hansen leder Elkraft Øst hos Rejlers i Norge, en avdelning specialiserad på effektivisering och digitalisering av energisektorn. Avdelningen har också en bred IT-kompetens för bl.a. optimering av driften samt av transmission och distribution av elkraft.

Både för nya anläggningar och för att rita om äldre elscheman

Sedan 2002 har Øystein Bøyding Hansen och hans medarbetare använt cadett ELSA som primärt elkonstruktionsverktyg, både för att bygga nya anläggningar och för att rita om elscheman för äldre anläggningar

– När vi påbörjar ett nytt projekt så startar vi med att skapa en ny ritning från grunden i olika lager på varandra, berättar han. Det är också lätt att återanvända mallar och filer från äldre förlagor och använda dem som utgångspunkt för det nya projektet.

Läs mer om cadett ELSA

Automatiska funktioner

cadett ELSA innehåller mycket automatik. När vi ritat ett schema så får vi mycket gratis, bl.a. automatiska bladhänvisningar, korsreferenser, kravlistor och apparat- och plocklistor, säger Øystein Bøyding Hansen, och fortsätter:

– Det som jag upplever som programmets styrka är att resultatet både ser bra ut och är överskådligt, vilket är mycket viktigt för oss.

– Alla ritningar, kretsscheman och tabeller samt tillhörande dokumentation som skapas med cadett ELSA sparas på ett ställe och blir lätt tillgängliga.

– En relativ ny och trevlig funktion som vi uppskattar är den så kallade ”QuickPDF”. Med den kan vi under arbetets gång snabbt skapa en arbets-pdf som vi placerar vid sidan av på skärmen. På så sätt kan vi jämföra olika versioner och se hur långt vi har kommit med projektet.

– QuickPDF gör att vi kan arbeta snabbare och samtidigt få en bättre kontroll.

– Automationen, som är inbyggd i cadett ELSA, gör att vi kan generera apparat- och plocklistor, kabeltabeller och kabelparttabeller. Dessa genereras automatiskt utifrån kretsscheman, vilket fungerar mycket bra. Med lite hjälp från cadetts support har vi tagit fram egna, skräddarsydda rapporter och sammanställningar, så att resultatet blir precis som vi vill ha det.

Läs mer om cadett ELSA

Enkelt att komma igång

– Jag kan konstatera att cadett ELSA fungerar för oss exakt på det sätt som vi vill ha det. Det är ett mycket flexibelt program som jag verkligen kan rekommendera. Programmet är dessutom enkelt att komma igång med. För nya användare handlar det om att tillämpa principen ”kasta sig i vattnet och simma rakt ut”, avslutar Øystein Bøyding Hansen. 

Läs om fler företag som använder cadett ELSA - referenscase 

Kort om Rejlers
Rejlers grundades 1942 och är idag ett av Nordens största teknikkonsultbolag med 2 400 medarbetare i Sverige, Finland, Norge
och Förenade Arabemiraten. Företagets specialister arbetar med projekt inom bygg och fastighet, energi, industri och infrastruktur.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT