Fredrik Sidahl, FKG

Mar 9, 2018

"Hold your fire" uppmanar Sidahl vd FKG till EU


Han bråkar med något som bara skadar honom själv och USA.

I går beslutade Trump nya tulltariffer på stål, 25% på stål och 10% på aluminium. Det här har skett förut, senast Bush 2002, en tull som varade i typ 2 år och kostade 200.000 jobb i USA enligt Consuming Industries Trade Action Coalition (CITA). I går torsdags hade jag ett resonemang med Kommerskollegium i Rosenbad i samband med ett annat möte - Brexit.

Jag tycker det är olyckligt om EU skjuter tillbaks med tariffer på Bourbon, Juice eller vad det nu kan vara som vi kan avvara. En eskalering kommer att drabba oss på riktigt. Gör Trump allvar av hotet om höga tulltariffer på fordon kommer det att skada oss i Sverige på ett helt annat sätt än vad stål och aluminiumtullarna gör. Fordonsindustrin med alla komponenter är en helt global ”mekanism” trimmat utifrån givna förutsättningar, dvs FTAs mellan länder mm. Ruckar Trump på detta så handlar det om jobb på riktigt i Sverige hos oss leverantörer när USAs import av 1.2 miljoner fordon från Europa per år (ACEA 2016). Någonstans har jag läst att USA exporterar 300.000 bilar till EU per år och att den totala importen är över 2 miljoner/år men jag tror att den senare siffran tar med Mexiko som intimt hänger ihop med USA. Jag tror inte på att Trump pillar på varken stål eller fordon mellan MEX o USA.

Alltså, min förhoppning är att EU politikerna är kloka och avvaktar med moteld och jag tror att ståltullar bara överlever något år eller två när det går upp för Trump hur världshandeln hänger ihop. Trumps agenda handlar egentligen om Kina men för att ta tillbaks initiativet så borde han jobba med inrikespolitik, typ infrastruktur mm i stället för att bråka med något som bara skadar honom själv och USA.

 

 

FKG
EULoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT