Tobias Hammar, vd på AQ M-Tech, corona-hälsar på Johans Frisk, OpiFlex, som just levererat en flexibel robotlösning till AQ M-Tech. Foto: OpiFlex

Nov 12, 2020

Flexibel robot fixar corona-ordern


AQ M-Tech levererar komponenter som bekämpar pandemin.

Det började med Aros Kvalitetsplast – efter en brand hos ABB. Idag säger vi AQ Group, ett globalt företag med 6 300 anställda och produktionsenheter runtom i världen. 

I Uppsala finns AQ M-Tech, där Tobias Hammar är vd och just har investerat i en flexibel robotlösning som gör att han klarar att producera maskiner för bekämpning av Covid-19.

– Av en slump fick vi en kraftig orderuppgång på jobb som troligen hamnat utomlands om vi inte haft roboten.

AQ Group har alltså sitt ursprung i en mindre katastrof. Efter en brand på ABB fick en av det nya företagets grundare, P-O Andersson, möjlighet att köpa ut formsprutningen av plast. Aros Kvalitetsplast blev så småningom en grupp, när den andra grundaren, Claes Mellgren, fick köpa loss ABB:s transformatortillverkning i Enköping. Då bildades Aros Quality Group.
Idag har gruppen vuxit, driven av dessa två entreprenörer, till en global koncern med verksamhet i Kanada, USA, Mexico, Brasilien, Finland, flera länder i östblocket och Indien. Med flera.

– Fem sjättedelar av de anställda jobbar inte i Sverige, konstaterar Tobias Hammar.

År 2001 köpte AQ upp ett företag i Uppsala som tillverkade egna produkter för system till läkemedelsindustrin. Det blev AQ M-Tech.
Hammar har en nästan lika fantastisk utvecklingshistoria som AQ.

– Jag började som inhyrd montör 2003, berättar han. Året därpå fick jag möjlighet att bli platschef. Det var en ny sits för mig, men det gick ganska bra...

Så bra att han blev vd fyra år senare. Under den tiden hade försäljningen nästan fördubblats – från fem till åtta miljoner.

– Vi var en udda fågel i gruppen, säger Hammar. Vi är de enda som har egna produkter, övriga bolag är kontraktstillverkare.

– Idag är vi en systemtillverkare och leverera bland annat kompletta system för chromatografi, där man filtrerar proteiner vid framställning av biologiska läkemedel, exempelvis insulin.

– Till den typen av maskin krävs vår egen sensor, den som AQ köpte bolaget för från början.

– På grund av Covid-19-situationen i världen försöker alla läkemedelsföretg att göra vaccin. Då behövs den här maskinen...

Kort sagt; AQ M-Tech har fått en stor orderuppgång för att leverera till alla nyinvesteringar som krävs för att öka kapaciteten hos dessa företag.

Vältajmat

– Det visade sig alltså att den investering i en robot vi beslutade göra redan i december förra året skulle rädda den situation som uppstod först långt senare, säger Tobias Hammar.

– Utan roboten skulle vi inte klara den här kraftiga orderuppgången.

– Den kan stå och köra detaljerna till systemen dygnet runt sju dagar i veckan och löser alltså den flaskhals som annars skulle ha uppstått. Utan den hade vi inte klarat den här puckeln och jobbet hade mycket väl kunnat hamna utomlands.

Roboten är alltså OpiFlex flexibla, mobila robotsystem.

– Vi tittade naturligtvis på många olika robotar, men fastnade för att vi slipper stängsel utan att tumma på säkerheten, vi ville inte stänga in maskin och robot utan låta operatören ha möjlighet att köra utan robot, vi ville ha flexibiliteten. Vi ville också utvärdera den för möjligheten att använda samma system i andra AQ-företag.

– Den är smidig att använda, man kör in och ut pallar, slipper in- och utbanor. Operatören tyckte det var snabbt och enkelt och kunde programmera den direkt.

– Vi fick en ny Mazak levererad av Ravema i samma veva – den maskin roboten står vid. Det var en större utmaning att konvertera alla program från den förra maskinen till den nya.

Smart drag

– Det här är ett fantastiskt bra exempel på det vi ofta pratat om; att vi kan vara konkurrenskraftiga om vi automatiserar, kommenterar Johan Frisk, Opiflex, som brinner för de här frågorna.

– Regional tillverkning har varit en trend något år, men det har accentuerats ytterligare under pandemin. Men det kräver att satsar på automation för att vi ska få upp konkurrenskraften.

– Kina köper över 30 procent av alla robotar, men det kostar lika mycket att robotisera i Kina som i Sverige. Det är nu vi har chansen att ta hem jobben.

– AQ Group gjorde ett smart drag som löste kapaciteten direkt.

Svensk Verkstad, Mikael Harrison.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT