Anders Persson, Innovationsföretagen, och Fredrik Sidahl, FKG.

Nov 22, 2019

Fler ställer sig bakom uppförandekoden för betaltider


Någon gång under första halvåret 2020 kommer de 40 storföretagen som hittills ställt sig bakom den frivilliga uppförandekoden för betalningar till SME-företag att ha implementerat den.

Att följa uppförandekoden innebär att köpande part, storföretaget, vid köp från SME-företag med max 250 anställda och 50 miljoner euro i omsättning, frivilligt förbinder sig att betala fakturan inom 30 dagar efter mottagandet.

– Det tar tid att vända skutan, att ställa om systemen, säger FKG:s Fredrik Sidahl och fortsätter:

– Men vi vet att det kommer att hända saker under perioden 1 januari till 30 juni nästa år. Vår utgångspunkt för införandet av koden är 18 månader från den dag då vi, Föreningen för effektiva transaktioner inom näringslivet, tillsammans med dåvarande näringsministern, Mikael Damberg, och representanter från storbolagen kungjorde den etiska koden. Det var i juni 2018.

Nu har det hållits ett avstämningsmöte mellan representanter från storföretagen; Volvo Cars, Ericsson, Electrolux och Telia, och styrelsen för föreningen; Sinf, Innovationsföretagen och FKG.

– Vi har en bra dialog och kan glädjas över att 40 storföretag ställt sig bakom uppförandekoden.

Enligt en beräkning från Tillväxtverket uppgick de större företagens skulder till sina leverantörer till 824 miljarder kronor varav 215 miljarder kronor antas vara skulder till SME-företag.

Genom att betala fakturorna inom räntelagens 30 dagar skulle stora summor frigöras hos SME-företagen för utveckling och tillväxt.

Föreningen för effektiva transaktioner inom näringslivet har utöver tidigare nämnda FKG, Innovationsföretagen och Sinf, även Företagarna och Almega som initiativtagare.

FKG  Annons
 • Omvandlare till fotovoltaiska paneler

  Under de senaste åren har vi observerat ett ökande intresse för ”grön energi”. Det dyker upp ett antal applikationer för energiutvinning från fritt tillgängliga källor och bland dessa är installationer av fotovoltaiska paneler mest populära.
  0
 • Sep 17, 2020

  Effektiv och snabb hjälp i industriell produktion med KUKA:s nya KR SCARA-robotar

  Teknik Med egenskaper som ultrakompakta, snabba och starka blir KUKA:s nya KR SCARA-robotar en värdefull hjälp i industriell produktion för smådelsmon-terings-, materialhanterings- och inspektionsuppgifter.
  0
 • Sep 17, 2020

  ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nästa steg med fler partners

  Nyheter ABB:s tillväxthub SynerLeap tar nu nästa steg och knyter till sig fler partners när de ingår avtal med Westinghouse, Mälarenergi och innovationsnätverket Automation Region. SynerLeap har även flyttat till nya lokaler. Plattformen fortsätter därmed att expandera sitt innovationsekosystem med än bättre närhet till ABB:s industrikunder.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Sökandet efter säkra leveranskedjor

  Covid-19-pandemin har visat på hur känsliga de globala handelssystemen är för störningar. Hur kan snabb tillverkning av delar öka säkerheten i dagens leveranskedjor?
  0

SENASTE NYTT