Foto: Edströms.

Mar 28, 2018

Edströms lyfter samarbetet mellan robot och människa


"Vi står alla inför utmaningar vad gäller kompetensförsörjning och tillväxt bland de yngre inom industrin"

Samarbetet mellan människa och robot är en het fråga för framtidens industri. Något som Edströms Maskin har tagit fasta på. Under Elmia Verktygsmaskiner, som arrangeras på Elmia i Jönköping 15–18 maj, visar företaget vilka möjligheter som uppstår i det här samarbetet.

Edströms Maskin, som är ett av fem dotterbolag i EdströmsGruppen, firar i år 70 år som företag och har genom åren utvecklat en stor teknikkompetens och erfarenhet i branschen. Ett ledord är nytänkande tillsammans med de varumärken som företaget representerar. Ett tydligt exempel på detta är samarbetet med det danska företaget Universal Robots som tillverkar samarbetande robotar.

– På Elmia Verktygsmaskiner visar vi maskiner från Universal Robots som har byggt en rad smarta tillbehör till sin plattform UR+. Allt följer den röda tråd som Universal Robots har vad gäller flexibilitet, samarbete, säkerhet och enkel programmering. Vi visar godbitarna från plattformen ihop med roboten och vilka möjligheter detta ger kunden, säger Henrik Olsson, vd på Edströms Maskin.

Samarbetande robotar, så kallade cobots, integreras i produktionslinjen och arbetar sida vid sida med människor. Användningsområdet är brett och för metall- och maskinindustrin finns det flera fördelar att hämta. Bland annat ökad produktivitet och förkortade ledtider. Dessutom kan en robot arbeta dygnet runt och lär sig nya processer snabbt.

– Vi står alla inför utmaningar vad gäller kompetensförsörjning och tillväxt bland de yngre inom industrin. Tillsammans kan Universal Robots och UR+ vara en del av lösningen, säger Henrik Olsson.

Förutom de innovativa lösningarna från Universal Robots visar Edströms Maskin även maskinnyheter från tunga leverantörer på både svarv- och frässidan.

– På Edströms har vi både nöjet och nyttan av att kontinuerligt träffa ett stort antal personer inom industrin. Det är möten som på Elmia Verktygsmaskiner som ger inspiration till att hela tiden utmana oss själva för att se om vi har den bästa affärsmodellen för vår verksamhet. Därför är det viktigt för oss att synas på mässan så att vi kan säkerställa att kunden hela tiden får tillgång till kostnadseffektiva lösningar med hög servicegrad, säger Henrik Olsson.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117