Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping.

Apr 1, 2021

Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning


Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.

Ökad automatisering och tillgänglighet är den mest påtagliga utvecklingen för skärande bearbetning"

– Det största och tydligaste som hänt under mina år i arbetet med skärande bearbetning är den enormt ökade automatiseringsgraden kring produktionsmaskiner.

Det säger Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping.

– Kunderna kräver mer obemannad körning och att en operatör ska kunna köra flera maskiner.

Automation är alltså och har varit under flera år en ökande trend i svensk industri. Ingen nyhet direkt, då branschföreträdare under en följd av år tryckt på vikten av automation som det kraftfullaste medlet för ökad konkurrenskraft och produktivitet.

Emma Johannesen kan ur sitt perspektiv som produktionstekniker hos en stor maskinsäljare och med en bred kontaktyta ut mot industrins maskinanvändare bekräfta att uppmaningarna tas på fullaste allvar och att alltfler inse vikten av en hög automationsgrad. Och med den insikten ökar också kraven på vad den robot som assisterar maskinen ska klara av.

– Många kräver att roboten inte bara ska göra detaljbyte i maskinen utan att den ska göra mer än så. Att roboten exempelvis byter verktyg i maskinen, flyttar chuckens backar och så vidare.

– De vill ha så lite inblandning som möjligt för att minimera riskerna för att göra fel.

– Dessutom vill många att en operatör ska kunna hantera flera maskiner, vilket ju automation med robot skapar förutsättningar för.

LÄTTILLGÄNGLIGT
Utvecklingen av både maskiner och robotar och andra automationslösningar går med en rasande fart, till stor del driven av de krav som marknaden ställer.

– Användarvänligheten har utvecklats väldigt mycket under senare år, fortsätter Emma. Det tillhör också kravbilden och det innebär ju också att automation blir mer lättillgänglig och lättare för alla att ta till sig och implementera i verksamheterna.

UTBILDNING FRÅN GRUNDEN
Hög automation och multifunktionsmaskiner som kan mycket, ökar produktiviteten, snabbar upp processerna och förenklar arbetet för operatörerna.
Men det här leder också till ett nytt problem...

– Det största problemet hos våra kunder är svårigheten att hitta folk med tekniska kunskaper, som kan lösa problem och har kunskap om skärteknik. Många utbildningar är naturligtvis koncentrerade på dagens maskiner och ger operatörerna de kunskaper de behöver för att köra maskinen.

Emma påverkades av sin far som jobbar i industrin och fick genom honom intresse för teknik. Tillsammans hittade de Scanias Industrigymnasium i Södertälje, där hon fick en gedigen utbildning.

– Där fick vi börja med manuella maskiner så vi lärde oss maskinhantering från grunden, innan vi gick över på de styrda maskinerna. Dessutom fick jag praktisk erfarenhet genom en tids arbete på Scania innan jag 21 år gammal kom till Stenbergs som trainee.

Emma Johannesen är fortfarande en ovanlighet i yrket även om fler och fler kvinnor väljer teknisk inriktning. Lite oroväckande var det förstås när Emma på högstadiet berättade för sin syokonsulent om sina studieplaner och fick reaktionen: ”Inte ska du väl jobba inom industrin, du har ju jättefina betyg.” Den inställningen hjälper knappast till att få kvinnor till industrin.

BEHOV OCH MÅL
Men tekniker blev hon och har vid det här laget arbetat som produktionstekniker hos Stenbergs i sju år. Hon är ett välbekant ansikte ute i industrin. Hon reser mycket – fast kanske inte så mycket just nu - ut till företagen och håller utbildningar på Okuma-maskiner.

– Jag byter arbetsplats ofta och den stora utmaningen för mig är att hitta rätt sätt att utbilda de många olika personligheter jag träffar i jobbet.

Genom jobbet har hon lärt sig hur företagen tänker kring sina maskininvesteringar, vad de har för behov och hur de behoven kan skifta från företag till företag – och hur alltfler alltså väljer att automatisera sin skärande bearbetning.

– Ofta handlar det om att byta ut äldre maskiner för en speciell produkt och målsättningen är förstås att få bättre prestanda i den nya maskinen, att fortare kunna producera en detalj, att kunna öka skär- och matningshastigheter. I samband med det väljer man då också automation för att ytterligare öka produktiviteten. Kunderna tittar också på nya bearbetningsmetoder i samma syfte.

– Många funktioner som tidigare varit svåra och dyra blir alltmer lättillgängliga, tekniken blir billigare. Exempelvis att göra kuggar med skiving har blivit mer lättillgängligt vilket gör att fler tittar på såna metoder.

Det innebär också att hon kommer i kontakt med en rad olika verktyg och arbetsmetoder.

– Eftersom jag är hos så många kunder får jag också prova en hel del olika verktyg. Idag utvecklas ju verktyg och skär så oerhört mycket och det kommer hela tiden nya varianter med nya geometrier och egenskaper. Nästan för mycket. Många använder de verktyg de vet fungerar och det tar mycket kraft att testa nya.

PROBLEMLÖSARE
Emma Johannesen är en utmärkt reklampelare för branschen och ett gott exempel på kvinnor i industrin, driven inte minst av en håg för problemlösning.

– Det är ett jättekul jobb, det är omväxlande. Gillar man praktiskt arbete och problemlösning är det kanonbra. Jag gillar problem. Jag skulle inte kunna tänka mig ett vanligt kontorsjobb.

Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs.

Reportage: Mikael Harrison, Svensk Verkstad Media.


Foto: Mathias Zingmark, Stenbergs. 

CNCLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT