Produktionsenheten i Älvsjö. Foto: Bosch Rexroth.

May 6, 2021

Bosch Rexroth lägger ned fabrik i Stockholm


60 medarbetare berörda - söker någon som vill ta över för annan tillverkning.

Bosch Rexroth planerar att lägga ned sin fabrik i Älvsjö, Stockholm, innan slutet av 2022. I Stockholmsfabriken produceras hydraulcylindrar för industriella applikationer till den europeiska marknaden. Dessa används i till exempel verktygsmaskiner eller maskiner för tung industri. Företaget ser en sjunkande marknad i Europa, i synnerhet för den tunga industrin och en minskad förfrågan på hydraulcylindrar. Som ett resultat av detta ökar konkurrensen om de återstående kunderna i Europa. För att kunna ha en konkurrenskraftig produktion även i framtiden planerar Bosch Rexroth därför att slå samman all produktion av hydraulcylindrar för den europeiska marknaden i Lohr. Bosch Rexroths fabrik i Lohr är världsledande när det kommer till hydraulcylindrar för industriella applikationer. 

Omkring 60 personer arbetar för närvarande i fabriken i Älvsjö och kommer att omfattas av nedläggningen. För att rädda så många arbetstillfällen som möjligt söker nu Bosch Rexroth efter ett företag som vill ta över de befintliga maskinerna i produktionsanläggningen samt de anställda för annan produktion. Om detta inte lyckas är målet att reducera arbetslösheten i så hög grad som möjligt, på ett ansvarsfullt sätt. 

I lokalerna i Älvsjö finns, förutom produktionen, även Bosch Rexroths säljorganisation för den svenska marknaden. I samband med den planerade flytten av produktionen så kommer företaget söka efter nya lokaler för den återstående organisationen. 

Alla anställda och de fackliga organisationerna har informerats om planerna och hålls löpande informerade om den fortsatta utvecklingen. Nästa steg är att Bosch Rexroth inleder förhandlingar med de fackliga organisationerna. 

Den svenska marknaden förblir viktig för Bosch Rexroth. Den starka och innovativa industrin i Sverige kommer även i framtiden att fortsätta vara en viktig tillväxtfaktor, gällande alla teknikområden som utvecklats och marknadsförts, inom Bosch Rexroth. Kunder kommer ha tillgång till samma utbud av service och support då den svenska säljorganisationen fortsätter bedriva sin verksamhet som vanligt. Detsamma gäller Customizing Center i Helsingborg, Service och reparationer i Örnsköldsvik samt Bosch Rexroths fabrik i Mellansel som producerar Hägglunds-produkter. 

Bosch Rexroth erbjuder hydraulik, elektriska driv- och styrsystem och teknik för linjära rörelse och montering, inklusive programvara och uppkopplad teknik. Företaget finns i över 80 länder och har omkring 30 000 medarbetare som tillsammans genererade försäljningsintäkter på omkring 5,2 miljarder euro år 2020. I Sverige arbetar cirka 560 personer med försäljning, service, utveckling och produktion. Den svenska försäljningsverksamheten omsätter cirka 1 miljard kronor (2020).
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117