AGES investerar i ny gjutteknik. Foto: Jonas Bilberg.

Mar 12, 2021

AGES investerar i ny gjutteknik


Elektrifieringen av bilar och teknikutvecklingen inom telekom skapar nya behov inom pressgjutning och AGES tänker matcha kraven.

AGES är en svensk industrikoncern med spetskompetens inom pressgjutning och skärande bearbetning. Kunderna finns framför allt inom fordons- och verkstadsindustrin, sektorer där elektrifieringen av bilar och teknikutvecklingen inom telekom för med sig nya behov inom området pressgjutning.

För att möta kvalitetskraven på gjutna aluminiumdelar krävs nya produktionssätt. När AGES nu investerar så är en flexibel ABB-robot med som en viktig möjliggörare.

Rheocasting

För att kunna matcha nya krav på bland annat värmebehandling och svetsning genomför AGES just nu ett utvecklingsprojekt inom Rheocasting: en semisolid gjutningsprocess där smältan modifieras för att bli tixotrop. Projektet drivs tillsammans med Comptech, som är specialister inom Rheocasting.

-Rheocasting är en otroligt effektiv metod för att gå från råmaterial till färdig detalj, och vi har hittat ett maskinkoncept att göra det på som vi tror mycket på. Genom att samarbeta med Comptech kan vi dela på kunskap, och projektet får en hanterbar risk- och investeringsnivå. Vi kan dessutom sätta in Rheocasting-utrustningen i våra nuvarande maskiner, säger Anders Magnusson, koncernchef för AGES Industri.

Anders Magnusson. Foto: AGES.

Processen byggd runt roboten

En ABB-robot av modell IRB 4600 spelar en viktig roll i utvecklingsprojektet där den servar den befintliga gjutprocessen. Rheocasting-processen har byggts runt roboten, något som möjliggör samma höga produktivitet och cykeltider som vid konventionell pressgjutning, men där den färdiggjutna komponenten har betydligt bättre materialegenskaper. Både AGES och Comptech har positiva erfarenheter av ABB:s robotar.

-Comptech är en teknikleverantör som vänder sig till den globala marknaden, och det är viktigt för oss att ha medleverantörer som också är globala. Att ABB finns i stort sett hela världen med befintliga serviceorganisationer och support är extremt viktigt för oss. En stor fördel med ABB är den fantastiska service vi får när vi ska projektera våra installationer. Att man till exempel kan gå in på ABB:s hemsida och ladda ner alla modeller på robotar underlättar vårt arbete oerhört, säger Per Jansson, vd för Comptech.

Stor flexibilitet

På AGES produktionsenhet i halländska Unnaryd testkörs nu Rheocasting-projektet. Blir slutresultatet lika bra som testerna visar så hoppas man på AGES att investeringen ska öppna för nya affärsområden och nya affärsmöjligheter.

Peter Wik. Foto: ABB.

-Under den period som vi startar upp och provkör projektet så använder vi Rheocasting-utrustningen. När vi inte använder den, utan kör tillverkning enligt ordinarie principer, då kopplar vi bara ifrån utrustningen. Det är ABB-roboten som möjliggör den här stora flexibiliteten, säger Anders Magnusson.

-Vi på ABB brinner för svensk industri och för att hitta lösningar på utmaningar som företagen står inför. Vi är därför väldigt glada över att få bidra till AGES ambition att ligga i framkant och hela tiden utveckla processer och tekniker för sina och kundernas behov. Det känns också väldigt bra att vår flexibla robot är med i Comptechs lösning som en viktig möjliggörare i detta intressanta gjuttekniksprojekt, säger Peter Wik, Areas Sales Manager på ABB Robotics.

ABB  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    81
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT