25 förslag för att accelerera de positiva effekterna av AI
Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.
Sverige har en god position för att både tillgodogöra sig och driva på utvecklingen och användningen av artificiell intelligens, AI. Genom strategiska satsningar, samordning och samsyn kan samhällseffekten bli betydande. Det anser de 50-tal aktörer som tillsammans utvecklat en AI-agenda för Sverige som syftar till att accelerera de positiva effekterna av AI-användningen i det svenska samhället.
2019 initierade RISE arbetet med en AI-agenda för Sverige. Sedan dess har ett 50-tal aktörer anslutit till arbetet med agendan. Bland deltagarna finns representanter för näringsliv, offentlig sektor, akademi och civilsamhälle. Idag presenteras AI-agendans 25 rekommendationer, som riktas till beslutsfattare i staten, näringslivet, offentlig sektor, akademin och civilsamhället.
- Vi vill att Sverige ska vara ett föredöme i att kontinuerligt och långsiktigt driva på utvecklingen och användningen av pålitlig AI i människans tjänst - för att säkerställa ett internationellt konkurrenskraftigt näringsliv samt ett hållbart, jämlikt och rikt samhälle för alla. Med de förslag AI-agendan formulerat vill vi bidra till att Sverige ska kunna ta tillvara möjligheterna med AI i hela samhället på ett ansvarsfullt, inkluderande och hållbart sätt, säger RISE vd Pia Sandvik.
- Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. För att nå det målet krävs en tät samverkan mellan näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle, akademi och forskningsinstitut. AI-agendan för Sverige har samlat företrädare för alla dessa delar av samhället och på så vis bidragit till att sprida kunskap, koordinera initiativ inom AI-området och peka på de behov Sverige har framåt. De rekommendationer man formulerat tillsammans är värdefulla för Sverige. Min förhoppning är att arbetet nu kan breddas och inkludera ännu fler och att man gemensamt tar ansvar för att genomföra AI-agendans rekommendationer, säger Näringsminister Ibrahim Baylan.
Arbetet med AI-agendan har bedrivits i arbetsgrupper som formulerat rekommendationer inom områdena:
• Övergripande nationella satsningar
• Allmänheten, civilsamhälle och människan i en digital tid
• Näringsliv och offentlig sektor
• Utbildning och forskning
• Infrastruktur och möjliggörande regelverk
RISE driver AI-agendan
- RISE kommer att fortsätta driva arbetet med AI-agendan för Sverige. Vi hoppas att fler vill delta i arbetet och att agendan kan utvecklas till en arena för att koordinera svenska AI-satsningar, dela kunskap och initiera samverkan mellan många olika aktörer i Sverige som behöver AI för att möta de utmaningar de står inför, om det så är små eller stora företag, en kommun, ett lärosäte, en myndighet eller en intresseorganisation, säger Pia Sandvik.
Läs AI-agendans rekommendationer här
Bland deltagarna i AI-agendan finns representanter för:
ABB, AI Innovation for Sweden, Chalmers, Combient, DIGG, Ericsson, H&M Group, IKEA, IT och Telekomföretagen, Kommunal, KTH, Linköpings universitet, LO, Luleå Tekniska Universitet, Myndigheten för yrkeshögskolan, Peltarion, Riksarkivet, RISE, Sandvik, SEB, Skatteverket , Skolverket, SKR, SMÅA, Stolthetsbyrån, Svenskt Näringsliv, SUNET, TCO, Teknikföretagen, Tillväxtverket, Umeå Universitet, Uppsala Universitet, Vinnova, Västra Götalandsregionen, WASP, Zenseact, Örebro Universitet och 3D.
-
Apr 14, 2021
Stark produktionsökning för råstål i mars
Nyheter Under mars månad ökade svensk råstålsproduktion med 4,2 procent.
-
Apr 14, 2021
Polestar 2 utsedd till “Best of the Best” i Red Dot Awards
Nyheter -Som ny spelare på marknaden behöver vi inte förhålla oss till traditioner och historia, säger Polestars designchef om det vinnande konceptet.
-
Apr 14, 2021
AFRY vill ta täten inom industriell digitalisering
Nyheter Förvärvar Evolve Technology Sweden.
-
Apr 14, 2021
Ökat behov av el – vart ska den komma ifrån?
Branschnytt Teknikföretagen livesänder onsdag kl 16.00: Möt bland andra batteritillverkaren Northvolt och Huddig som erbjuder anläggningsmaskiner som laddhybrider. -
Apr 14, 2021
ViskoTeepak väljer övervakninglösning från SPM Instrument
Affärer Efter några års användning av handhållen mätutrustning valde ViskoTeepak ett nytt trådlöst onlinesystem för att övervaka produktionskritisk utrustning.
-
Apr 13, 2021
Hermes Award 2021 till Bosch Rexroth
Nyheter Vinner priset genom sitt världens första elektriska ställdon för styrning av processventiler under vatten. -
Apr 13, 2021
Personer som behärskar klassiska industriyrken är en bristvara
Arbetsliv Genom fortbildning ska intresset för dessa samhällsbärande yrken öka, menar Lernia, som nu erbjuder svetsspecialistutbildning på distans.
-
Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om
Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Temaveckorna: Nytt program för hyvling av invändig fyrkant
Horn lanserar.
-
Temaveckorna: Ny svarv från Hyundai-Wia
Ett flertal beställningar redan på väg ut till svenska verkstäder.
-
Tensor IxB batteriverktyg som delar integrerad kontrollpanel
Har ändå samma kraftfulla prestanda som kabelverktyg.
-
Temaveckorna: MaskinFransson dubblar faciliteterna
Verktygsmaskinhandlaren i Hölö söder om Stockholm bygger nu ut för att ge plats åt fler lagermaskiner och ett uppfräschat showroom.
-
Temaveckorna: Nästa generations standardchuck från Kitagawa
Kraftchuck med stor genomgång - BR.