Volvos hybridbussar går i trafik i flera polska städer, däribland Jelenia Gora. Foto: Volvo.

Aug 27, 2018

Volvo får order från Polen


Med affären har Volvo nu sålt 112 elektrifierade bussar i Polen.

Grudziądz i norra Polen har skrivit kontrakt på sju bussar av modellen Volvo 7900 Electric Hybrid. Det är den andra ordern på Volvos elhybrider i Polen, tidigare i år beställde Inowroclaw åtta elhybrider och åtta fullebussar från Volvo. Totalt har Volvo nu sålt 112 elektrifierade bussar i Polen.

Elbussarna säljs i form av en komplett, nyckelfärdig lösning, där Volvo tar hand om allt underhåll av både fordon och batterier för en fast månatlig kostnad.

Bussarna kommer att snabbladdas med så kallad opportunity charging, via laddstolpar vid de två ändhållplatserna. Laddstationerna, som kommer levereras av Heliox, baseras på ett gemensamt gränssnitt, OppCharge, som innebär att de kan utnyttjas av elektrifierade bussar från andra tillverkare.

Energiförbrukningen för Volvos elbuss är cirka 60 procent lägre än för motsvarande dieselbuss. Koldixidutsläppen minskar med 75-90 procent. Bussen kan köras elektriskt ungefär 70 procent av en typisk stadsbussrutt. Elhybriden kan köras både på el och med hybriddrift, vilket ger stor flexibilitet för operatören.

– Den här lösningen möjliggör helt nya möjligheter när det gäller stadsplanering. Man kan skapa utsläppsfria zoner där bussen kör på el, tyst och utsläppsfritt. Det i sin tur möjliggör busshållplatser inomhus, till exempel i ett köpcentrum eller ett sjukhus, säger Małgorzata Durda, Bus Manager, Volvo Bussar Polen.

Bussarna ska levereras till Grudziadz våren 2019. De kommer tillverkas i Volvos produktionsanläggning i Wroclaw i Polen.
Volvo har tidigare levererat hybridbussar till Polen och Volvo 7900 Hybrid rullar bland annat i Wrocław, Sosnowiec, Inowrocław, Jelenia Góra, Tarnowskie Góry och Warsawa. Företaget har vunnit upphandlingar för leverans av hybridbussar till Kraków, Białystok och Krosno. Förra året levererade Volvo 35 hybrider till Sosnowiec som nu har den största flottan med Volvo hybridbussar i Polen. Totalt har Volvo levererat fler än 4000 elektrifierade bussar till 22 länder.


 • Nov 16, 2018

  Vad krävs av en underleverantör för att vara med i matchen?

  Branschnytt I bilföretaget Cevts nya fabrik, som kommer anställa 3500 personer, krävs det senaste inom teknologi. Då blir det viktigt att även leverantörerna hänger med i den tekniska utvecklingen, menar Cevts vd Mats Fägerhag.
  121
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  329
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  20