Krister Blomgren. Foto: Engcon.

Dec 13, 2017

Han är vd för världens största tillverkare av tiltrotatorer


Omsätter nästan dubbelt så mycket som närmaste konkurrenten.

När verksamhetsåret 2016 summeras kan Engcon konstatera en omsättningsökning med drygt 32 procent jämfört med 2015. Engcon omsatte då cirka 580 miljoner kronor, vilket följdes upp 2016 med närmare 780 MSEK.

– Det är givetvis starka siffror. När vi passerade en halv miljard i omsättning var vi jättenöjda, nu kan vi säga att vi slog det med råge. Siffrorna talar sitt tydliga språk, vi är störst, konstaterar Krister Blomgren, VD på Engcon Group i Strömsund.

Siffrorna gör Engcon nästan dubbelt så stora som den närmaste konkurrenten. Bidragande orsaker till omsättningsökningen är ökade marknadsandelar, god tillväxt på både de nordiska och utomnordiska marknaderna samt fortsatt hög takt med nya produktlanseringar.

Krister Blomgren fortsätter:

– Vi expanderade kraftigt 2016 med kontor i Holland och Frankrike, dessutom presenterade vi än en gång flera intressanta produkter som ger oss ytterligare fördelar gentemot våra konkurrenter.

Krister Blomgren ser också att EC-Oil – Engcons lösning för att koppla hydrauliska verktyg automatiskt utan att behöva lämna hytten – har tagit fart och spår den som en av de framtida nycklarna i företagets tillväxt.

– Det säkra och smarta redskapsfästet Q-Safe-D vilket är anpassat för EC-Oil samt vår nya löstagbara grip GRD och kabelsop SWD. Ett standardiserat låssystem. DC2 proportional-styrsystem med fjärrsupport via mobilnätet och många andra smarta funktioner som vi utvecklat ger oss ett stort tekniskt försprång, säger Krister Blomgren

2017 pekar uppåt
Engcon ser ljust på 2017 års verksamhetsår. Målet är att ytterligare öka omsättningen och fortsätta bära ledartröjan som världsledande. Krister Blomgren pekar på en rad händelser som talar för att 2017 ska kunna summeras som ett minst lika starkt år.

– Under året har vi öppnat ett kontor i Nordamerika, lanserat EC233 – vår kraftfullaste tiltrotator hittills för grävmaskiner upp till 33 ton, samt miljoninvesterat i vår fabrik i Strömsund. Ett offensivt år, minst sagt, konstaterar Krister Blomgren, som spår att Engcon sannolikt kommer vara ett miljardföretag vid nästa bokslut.

Som ett bevis för den starka ekonomiska utvecklingen tilldelades dessutom Engcons grundare Stig Engström priset som Årets grundare 2017. 

engcon är världsledande tillverkare av tiltrotatorer (grävmaskinens handled) och tillhörande redskap som ökar grävmaskiners flexibilitet, precision och säkerhet. Med kunskap, engagemang och hög servicenivå skapar vi framgång för våra kunder.

engcon är en större koncern bestående av moderbolaget engcon Holding AB med säte i Strömsund, Sverige och utöver det ansvarar 8 säljbolag för försäljningen i sina respektive marknader Sverige, Norge, Finland, Danmark, England, Tyskland, Frankrike och Nederländerna och för övriga marknader ansvarar engcon International. engcon-gruppen omsatte 2016 ca 780 Msek med ca: 200 anställda. www.engcon.com
 • Nov 19, 2018

  Linde Roadster utsedd till vinnare

  Branschnytt Linde Material Handlings banbrytande motviktstruck Roadster vinner prestigefyllda designtävlingen German Design Award.
  14
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  90

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  13