Mikael Blomqvist, Vice VD och Teknisk chef tillsammans med produktionschef Henrik Gotmark. Foto: Kabe.

Mar 10, 2017

Tillverkaren i Tenhult storsatsar - minst 50 nya jobb


Från garaget i Jönköping till en koncern med fabriken i Tenhult som bas. Nu ska fabriken utrustas med nya maskiner för 50 miljoner.

Den 60-åriga husvagns- och husbilstillverkaren Kabe i Tenhult ska inreda en ny fabrik och ökar dessutom husbilsproduktionen. Det skriver Jönköpings-Posten.

— Vår största investering någonsin, säger koncernchef Alf Ekström till tidningen.

Kabes koncernchef Alf Ekström.

De senaste två åren har marknaden varit mycket bra för både husvagnar och husbilar. Inte bara för Kabe utan även andra varumärken. Det säljs också numera fler husbilar än husvagnar, en trend som tycks hålla i sig. Två förklaringar är det låga ränteläget och att fler målgrupper vill pröva det mobila campinglivet.

Kabes framgångssaga startade 1958 med grundaren Kurt Blomqvists semesterprojekt hemma i garaget. Familjen skulle slippa tältet denna sommar och i garaget växte i stället en husvagn fram. Kurt var stolt över sin skapelse och när han fick ett bud på den kunde han inte motstå frestelsen att sälja den. Men famlijens besvikelse ledde till att Kurt fick tillverka en ny semestervagn. Och ytterligare nya...

Idag omsätter Kabe-koncernen drygt 2 miljarder kronor och fortfarande är det svensktillverkat som gäller. I den 12 000 kvadratmeter stora fabriken i Småland arbetar drygt 500 personer.

— Vi har haft en kontinuerlig hög efterfrågan och särskilt när det gäller husbilar. Vi har kommit till vägens ände för att klara av det, berättar Alf Ekström för Jönköpings-Posten.

— I rena investeringar handlar det om cirka 50 miljoner då vi behöver ett stort antal nya maskiner för limning, press och fräsarbeten. Fackmässigt kallas det sandwichproduktion.

Satsningen betyder att produktionsyta frigörs i nuvarande fabriker och en helt ny produktionslinje för husbilar ska monteras, där de mer exklusiva husbilarna ska tillverkas, både den nya linjen och fabriken ska stå klar efter semestern i år.

För att klara av den utökade kapaciteten behövs en stor andel produktionsfolk, inköpare, produktionsledare och arbetstekniker. Totalt handlar det om minst 50 medarbetare och det är visstidsanställningar det handlar om, berättar Alf Ekström.

Kabe Smaragd från 1967, KABEs första modell med separat “koffert”, för gasolflaskorna.

Takad "Leveransavdelning" bakom den blomqvistska villan, där allt startade en gång.

Foton: Kabe.
 • Jan 23, 2019

  3D-printing ska ge SJ högre punktlighet

  Nyheter Nu satsar SJ satsar stort på tillverkning av reservdelar med 3D-printing, något som ska ge effektivare underhåll, punktlighet och nöjdare kunder.
  0
 • Jan 23, 2019

  Pirtek Sweden får ny vd

  Branschnytt Stefan Fallenius, grundare och vd för Pirtek Sweden AB (tidigare Slangakuten), väljer att lämna bolaget efter 10 år vid rodret.
  0
 • Jan 22, 2019

  Han lämnar Sandvik

  Nyheter Rekryteringen av hans efterträdare inleds nu.
  28
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  En oöverträfflig 3D-kamera

  Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
  13