Johan Frisk. Foto: Opiflex.

Jan 30, 2017

”Svenska företag måste våga satsa på automation”


- Automation ökar produktiviteten och attraktionsförmågan att hitta rätt kompetens. Med den kombon kan Sverige ta tillbaka tillverkningen, menar Johan Frisk på robotföretaget OpiFlex.

Svenska SME-företag måste våga satsa på automation. Det menar Johan Frisk, vd för det prisbelönta svenska robotföretaget OpiFlex från Västerås.

– Dels ökar man konkurrenskraften genom att produktiviteten och täckningsbidraget ökar.

– Och dessutom ökar man sin attraktionskraft som arbetsgivare genom att ta bort tråkiga och enformiga arbetsmoment, för att i stället kunna erbjuda mer stimulerande arbetsuppgifter som kräver hjärna och lite fingerfärdighet.

– Den kombon ger en stark tillverkningsindustri i Sverige. Vi kan säkra tillverkning i Sverige och ta tillbaka tillverkningen från lågkostnadsländer, menar Johan Frisk.

Svenska Opiflex har rönt stora framgångar trots sin ringa ålder.

OpiFlex blev en av tre finalister i robot- och automationsbranschens mest prestigefulla prisutdelning "IERA Award" tillsammans med ABB för YuMi och Universal Robots för UR3. Första priset gick till ABB och YuMi som fick ta emot utmärkelsen på världens största automationsmässa Automatica i juni förra året.

OpiFlex blev en av tre finalister i robot- och automationsbranschens mest prestigefulla prisutdelning "IERA Award" på Automatica tillsammans med ABB för YuMi och Universal Robots för UR3. Foto: Opiflex.

"Alla tre finalister har presenterat banbrytande robotlösningar ", sa Joe Gemma, ordförande för International Federation of Robotics.

– Att bli finalist i stenhård konkurrens med 20 nominerade företag är ett stort erkännande för oss på OpiFlex i robotbranschen, säger Johan Frisk.

OpiFlex startades 2011 av Johan Frisk, civilingenjör med tio års erfarenhet från ABB , åtta år från Ericsson och entreprenör sedan 2007.

– Idén med en flyttbar robot kom ursprungligen från Robotdalen, berättar Johan Frisk för Svensk Verkstad. Robotdalen konstaterade att många små och medelstora företag har en produkt mix bestående av många varianter och relativt små serier vilket leder till ojämt maskinutnyttjande vilket försvårar automation med fast installerade robotar ,lösningen blev att ta fram en robot som kan förflyttas enkelt mellan olika maskiner.

När Johan blev erbjuden att starta företag för att vidareutveckla Robotdalens koncept, tog han med sig Ove Leichsenring tidigare marknadschef på ABB Robotics som han hade lärt känna från tiden på ABB Robotics.

Den självgående delen var en ganska tekniskt komplex lösning vilket kunderna inte gillade efter en omfattande marknadstudie där vi träffade 250 små och medelstora företag så tog vi fram en ny design baserat på vår passion som är enkelhet och flexibilitet.

– Vi kom fram till att dessa företag inte ville annat än automatisera. De hade förstått vikten av att bli konkurrenskraftig genom automation, berättar Johan.

Men det fanns några problem:
1 Lågt eller ojämnt nyttjande av maskinen, som gjorde att det var svårt att räkna hem en fast robot.
2 Korta serier och resurskrävande att programmera om roboten.
3 Man ville ha full manuell access till maskinen för att kunna köra manuellt ibland.

Utifrån dessa behov utvecklade Opiflex en flyttbar robotplattform där robotcellen enkelt kan flyttas med en palltruck. Med en ny mjukvara  så reduceras programmeringstiden av roboten till ca ca tio minuter, till skillnad mot kanske fyra timmar av en expert, och OpiFlex har även utvecklat en säkerhetslösning utan staket som möjliggör full access till maskinen.

- När vi vann EUs innovationspris 2015, i konkurrens med 250 andra företag, var det just för att vi löser en viktig utmaning för europeisk industri, som möjliggör ökad automation och konkurrenskraft för SME företag. 

– Vi förstår användarnas utmaningar och vi löser problemen på ett enkelt och flexibelt sätt, förklarar Johan Frisk entusiastiskt. Jag tror att det är därför vi uppfattas som innovativa.

- Det är ganska enkelt att lösa ett problem med en krånglig konstruktion, men det är svårt att lösa samma utmaning med en enkel konstruktion.

Ett arbetsteam som vänder och vrider och ifrågasätter

Opiflex har idag tio medarbetare.

– Vi har ett fantastiskt arbetsteam på OpiFlex, berättar Johan.

– Fem personer är äldre med över 30 års erfarenhet av robot- och automationsbranchen och fem är unga och hungriga på ny teknik, både killar och tjejer. Det är en unik kombination som gör att vi lyckas väldigt bra.

På OpiFlex uppmuntrar man till att tänka olika. Man vänder och vrider på problem och lösningar och lägger enormt mycket tid på att ifrågasätta. Lösningarna ska vara enkla ur två perspektiv, förklarar Johan, dels ur ett användarperspektiv men även konstruktionsmässigt.

Opiflex arbetar utifrån utvecklingsmetodiken "LEAN produktutveckling".
1 Man utgår från slutanvändarens verkliga behov.
2 Man fokuserar på det enkla och flexibla.
3 Man leter efter och löser kunskapsgap.

– Vi tittar alltid på, inte bara ett par tre, utan kanske 25 olika koncept. Sedan väljer vi bort de sämsta. Och vi letar kunskapsgap, det vill säga sådant som är okänt, okända utmaningar, förklarar Johan.

Genom att vända och vrida och ifrågasätta hittar teamet till slut den bästa lösningen.

Tack vare finalistplatsen i IERA Awards 2016, har OpiFlex fått stor uppmärksamhet, även internationellt. Förutom de små och medelstora företagen har Sveriges stora företag hört av sig, men även företag från resten av världen, främst USA, men även Kina som köper mest robotar i världen.

OpiFlex behöver öka expansionstakten, men är måna om att växa kontrollerat. Man vill in i alla branscher: metall, trä, livsmedel och bygg. 2015 omsatte företaget 6 miljoner kronor.

– Sedan vill vi expandera internationellt. Vi jobbar nära systemintegratörerna som är våra säljkanaler. Här vill vi utöka samarbetet och komma i kontakt med flera sådana, inte bara i Sverige utan i hela världen, säger Johan Frisk avslutningsvis.

Läs mer om Automation i Svensk Verkstad nummer 6.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9