Siemens gasturbin SGT-800 i så kallat single lift-utförande har gasturbin, växel och mekaniska kringsystem färdigmonterade på en och samma bottenram för att spara utrymme och installationstid hos kund.

May 17, 2018

Stororder till Siemens – sex gasturbiner till nytt kraftverk i Panama


"Med den här ordern skriver vi ett nytt kapitel i vår framgångssaga i Latinamerika"

Siemens har fått en order på sex gasturbiner av typen SGT-800, med tillverkning i Finspång och Trollhättan, till ett kraftverk som ska uppföras i staden Colón i Panama. Gasturbinerna ska tillsammans med en ångturbin i kombicykelutförande leverera ca 440 megawatt (MW) el till invånarna i landet och kunna fungera som balanskraft för landets utbyggnad av förnyelsebar energi.

Siemens kund är det Kina-baserade företaget Shanghai Electric Group Co. Ltd. som bygger anläggningen åt slutkunden, kraftleverantören Martano, Inc. Driftsättning är planerad till hösten 2020.

Siemens del i uppdraget innefattar sex gasturbiner av modell SGT-800 monterade i s k single lift-utförande, en ångturbin av modell SST-600 tillverkad av Siemens i Tyskland, styrsystem Simatic PCS7 för gasturbinerna och SPPA-T3000 för ångturbinen, samt leverans av sju generatorer och sex ångpannor. Den nya anläggningen ska byggas i kuststaden Colón vid Karibiska havet och eldas med flytande naturgas, dvs LNG (liquefiednatural gas).

Med sin höga verkningsgrad vid del-last och goda möjligheter till flexibel drift kommer den nya kombianläggningen att fungera som ett komplement till andra mer fluktuerande energislag och därmed stötta Panamas regeringsplaner att utöka andelen förnybara energikällor som vind och sol i sin energimix till 70 procent.

- Med den här ordern skriver vi ett nytt kapitel i vår framgångssaga i Latinamerika och stärker vår position ytterligare på marknaden, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång. Siemens konstruerade anläggningen baserat på en noggrann analys av Panamas elnät. Resultatet är ett kraftverk som maximerar verkningsgraden inom flera lastområden och säkrar maximal drifttid tack vare vår erkända gasturbinteknologi.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9