Joakim Byström, grundare Absolicon. Foto: Kristofer Lönnå.

Oct 5, 2017

Solfångarföretaget från Härnösand rusar på börsen efter beskedet


Företagets produkt är bäst i världen och nu sätter man upp två nya solfångarfabriker.

Solfångare från svenska solenergiföretaget Absolicon är bäst i världen. Preliminära resultat från schweiziska institutet SPF visar på rekordhög prestanda. Testresultaten fick Härnösandsföretagets aktie att rusa under måndagen.

-Vi har just fått data som visar att Absolicon T160 har den högsta optiska verkningsgrad som någonsin uppmäts för ett litet paraboliskt tråg. Det är fantastiskt värdefullt för oss, säger Absolicons vd Joakim Byström.

De rekordhöga mätresultaten är en stor seger för solfångarkonceptet som utvecklats i Härnösand. Absolicons T160 har under sommaren genomgått provning på det schweiziska institutet. Den optiska verkningsgraden beräknad på aperturyta är den högsta som någonsin uppmäts på SPF för en parabolisk solfångare. Testerna har skett på temperaturer upp till 160°C som väl överensstämmer med produktens användningsområden i industrier och för solkyla.

Absolicons solfångare på Hemab Energipark i Härnösand. Fotograf: Kristofer Lönnå.

Från början, under tio års tid, har Absolicon tillverkat sina koncentrerade solfångare för hand i Härnösand. Men för att minska kostnaderna har fokus de senaste åren legat på att utveckla en ny typ av solfångare, anpassad för masstillverkning i en robotiserad produktionslina.

-Vår solfångare är utvecklad för att vara billig att massproducera, med lång livslängd och självrengörande glas. Att den nu även har den högsta optiska verkningsgraden var inte planerat från början, men vi såg potentialen i våra beräkningar. Det ledde oss in på ett oväntat spår som nu ger detta fantastiskt värdefulla resultat, säger Joakim Byström, vd på Absolicon.

Solfångarföretaget säljer inte bara solfångare till stora fält utan även kompletta solfångarfabriker. En första fabrik har sålts till Kina och skall installeras under första kvartalet 2018. Affären med Kina genomfördes under 2016 och är värd 25 miljoner kronor. Beställningen är en följd av den kinesiska regeringens senaste femårsplan som föreskriver att mängden solfångare för värme i Kina ska nära fördubblas och att 20 miljoner kvadratmeter solfångare för industrier installeras till slutet av år 2020.

En andra fabrik kommer att uppföras i Sverige under första halvåret 2018. Varje fabrik är utrustad med två sexaxliga robotar och har kapacitet att tillverka en solfångare var sjätte minut.

-Genom att använda robotar i massproduktion får vi ner produktionskostnaderna. Vårt mål är att göra solenergi till den billigaste energikällan för industrier och fjärrvärmenät, menar Joakim Byström, vd Absolicon Solar Collector AB.
 • Oct 19, 2018

  Den varma sommaren sänkte Husqvarna

  Nyheter Det lägre resultatet beror på svag efterfrågan på gräsklipparprodukter som har hög marginal i divisionen Husqvarna. Trädgårdsjätten vidtar konkreta åtgärder.
  0
 • Oct 19, 2018

  3D-printad jaktkniv från Älmhult

  Branschnytt Det är 3D-printföretaget 3D MetPrint som designat och tillverkar stålkniven som är "printad" i ett enda stycke.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT