Foto: Svensk Verkstad.

May 16, 2018

Smart automation på Elmia Produktionsmässor


Projektet Producera i Sverige ska hjälpa små och medelstora tillverkningsföretag att ställa om från högvolymproduktion till kortserietillverkning, som är en stark trend globalt.

Under tisdagseftermiddagen samlades det smart industrifolk i den svenska robottillverkaren Opiflex monter på Elmia Automation. Ämnet var ”Producera i Sverige”, ett projekt som pågått ett tag nu. Delfinansiärer är Vinnova och Produktion 2030.

Det långsiktiga målet med projektet är att stärka konkurrenskraften i framför allt små och medelstora företag i Sverige och göra dem mer hållbara i den globala förändringen från högvolymproduktion med få varianter, till kortserietillverkning med många variationer.

– Projektet ska stötta företag med guidelines som hjälper till att automatisera korta serier och flexibel produktion, och ta hänsyn till ekonomi, ergonomi och produktivitet. I ett konsortium med många små och stora företag ska vi case-baserat ta fram bra exempel på flexibel automation, och även arbeta med att företag ska få större kontroll på integreringen av sin automationslösning, säger Boel Wadman, projektledare.

Projektet har ett mycket starkt konsortium bestående av producerande företag i olika branscher, akademiska parter, institut, IUC och fackförbund.

Svensk Verkstad träffar Johan Frisk, vd och grundare av Opiflex, som är ett av de deltagande företagen. 

Vad tycker du är viktigt?

-Det är att hitta det enklast möjliga sättet att automatisera en applikation på. Det måste vara väldigt flexibelt, säger Johan, annars får det vara.

Hur visste ni vad som efterfrågades därute bland tillverkningsföretagen?
-Vi frågade ca 250 företagare, de allra flesta var så kallade SME-företag, det vill säga under 250 anställda, och de flesta var nog mycket mindre än så, vad som var viktigast i deras produktion. Vi fick en mängd olika svar, men det som stack ut var tillgänglighet och flexibilitet för mindre serier. Opiflex robotar är just det flexibla, de flyttas lätt från en plats till en annan och passar väldigt bra i enkla applikationer.

Vi får även en kort pratstund med Sven-Erik Nilsson, vd för BK Produkter, som finns på plats i montern. Han berättar för oss om sina erfarenheter med Opiflex robotar. Sven-Erik säger att robotarna passar mycket bra i deras enkla applikationer, just att de är flexibla och lätt kan flyttas dit behov uppstår.

Vi frågar Johan Frisk om vad som är hemligheten med deras uppmärksammade robotar.
- Ja, vad är hemligheten, jo, det är väl egentligen att vi verkligen har jobbat för att göra dem så flexibla och enkla som möjligt. 

-Vi har lyckats ta fram, hårdvarumässigt, en helt standardiserad robotcell och vi skapar flexibiliteten genom mjukvaran. Det behövs inga skydd eller staket. Att få full access har varit ett krav från våra kunder, som är beroende av tillgänglighet och flexibilitet. Dessutom är den enkel att programmera, operatören kan själv programmera om den på 10 minuter, säger Johan.

Ove Leichsenring, som är marknadschef på Opiflex, tillägger att hemligheten är att Opiflex tagit fram en automationsplattform som de mindre företagen verkligen sökte efter.

-Med en så kort tillverkningshorisont som de flesta legoföretagen har idag, så krävs det något speciellt för att legoföretagen ska kunna automatisera, säger Ove. Operatörerna ska själva kunna programmera utan att behöva kontakta en integratör. Så enkelt som möjligt helt enkelt.

Fakta om projektet:

Medverkande organisationer
Swerea IVF, Chalmers, Träcentrum Nässjö Kompetensutveckling AB, IF Metall, Linnéuniversitetet, Elajo El & Elektronik AB, OpiFlex Automation AB, AB Karl Andersson & Söner, Anebyhusgruppen AB, BK-Produkter i Alvesta AB, Mastec, Safeman AB, Unicarriers Europe AB och WM Press AB.

Finansiär: Vinnova och Produktion2030

Projektet LoHiSwedProd inleddes den 27 april och pågår till december 2020.
 • Nov 16, 2018

  Vad krävs av en underleverantör för att vara med i matchen?

  Branschnytt I bilföretaget Cevts nya fabrik, som kommer anställa 3500 personer, krävs det senaste inom teknologi. Då blir det viktigt att även leverantörerna hänger med i den tekniska utvecklingen, menar Cevts vd Mats Fägerhag.
  121
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  329
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  57

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  20