Foto: Nextory.

Nov 9, 2018

Så många svenskar "killgissar"


Ordet killgissa tog sig in i svenskan 2017. Enligt forskning killgissar män i större utsträckning och så här vanligt är det enligt SIFO.

Det har kommit att bli ett vanligt uttryck i vår vardag och används ofta på ett humoristiskt sätt. Inför fars dag har boktjänsten Nextory valt att utforska begreppet närmare i undersökningen Next Fact*. Det visar sig att sju av tio upplever att personer i deras närhet killgissar och många tycker att deras pappor och partners ofta gör det.

Killgissa används när en person gissar friskt om saker hen egentligen inte har stenkoll på. Enligt forskning gör män detta i större utsträckning och där av namnet. Nextorys återkommande undersökning Next Fact visar att 69 procent tycker att personer runt omkring dem killgissar. Hela 30 procent upplever det varje vecka. Och var femte ung person tycker att det är papporna som killgissar mest i deras familjer.

Flest killgissar i Västernorrland och Jämtland
Det killgissas mest i Västernorrlands och Jämtlands län. Hela 74 procent av invånarna i mellersta Norrland upplever nämligen att personer i deras närhet killgissar. Smålänningarna är däremot de som gissar minst. Motsvarande siffra i Småland ligger på 58 procent.

I en jämförelse mellan storstäderna är det göteborgarna som killgissar mest. 15 procent uppger att personer i deras närhet gissar kring saker varje dag. Siffrorna för Malmö och Stockholm är sex respektive elva procent.

* Om Next Fact: Next Fact är en undersökningsserie där boktjänsten Nextory undersöker olika trender och fenomen kopplade till läsning, böcker eller språk. Den här gången handlar Next Fact om begreppet killgissa och undersökningen är beställd av Nextory och genomförd av Kantar Sifo i oktober 2018. Totalt har 1 110 personer i Sverige mellan 16 till 74 år deltagit i studien som är statistiskt säkerställd på riksnivå.
 • Nov 19, 2018

  Linde Roadster utsedd till vinnare

  Branschnytt Linde Material Handlings banbrytande motviktstruck Roadster vinner prestigefyllda designtävlingen German Design Award.
  14
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  90

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  13